Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Dzisiaj przychodzę pokazać mój pieczony kalafior w wersji wegańskiej z przyprawami. Tak z zaskoczenia powstał pieczony kalafior, niespodziewanie i bez planowania. Znalazłam w lodówce kalafiora, o którym już dawno zapomniałam, mama mówi, że są jeszcze dwa w drugiej lodówce 😀 A ja tu się zastanawiałam co dzisiaj ugotować. Mając kalafiora w ręku od razu zakasałam rękawy i zaczęłam go dzielić, mieszać i piec. Mój przepis na pieczonego kalafiora jest łatwy i mało wymagający. Na zdjęciu widzisz, że kalafior na taki lekko czerwony kolor dlatego, że dodałam do niego słodką wędzoną paprykę w proszku. Muszę przyznać, że papryka i kalafior to pyszne połączenie! Jakie warzywo najczęściej pieczesz albo jakie pieczone warzywa lubisz? Na moim blogu pojawił się już przepisy na pieczoną marchew, pieczone pomidory, pieczone frytki i pieczone ziemniaki, na które również serdecznie zapraszam! Zawsze w moim domu znajdą się chętni na pieczonego kalafiora, ziemniaki czy pieczoną marchew. Zapraszam ze smakiem!

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior – przepis:

  • 1 kalafior
  • 3-4 łyżki wędzonej papryki
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju + do smażenia cebuli
  • natka pietruszki

Pieczony kalafior – składniki

  1. Z kalafiora odcinam różyczki.
  2. Cebulę obieram i kroję w talarki.
  3. Cebulę podsmażam patelni aż będzie złota.
  4. Na blaszkę wykładam kalafiora, cebulę oraz to wszystko polewam olejem i posypuje przyprawami.
  5. Piekę kalafiora w 180 stopniach przez 45-60 minut
  6. Na blaszkę wsypuję posiekaną natkę pietruszki po czym dokładnie mieszam kalafior.
  7. Mój przepis jest gotowy, pieczony kalafior można wykorzystać do wielu dań!
Inne przepisy Vegemi:

6 myśli na “Pieczony kalafior”

  1. Jakiego oleju użyłaś? Już pisałam Twojej mamie że mogłybyście w nawiasie pisać jaliego tłuszczu użyłyście w danym przepisie żeby nie trzeba było za każdym razem o to pytać. Ja nigdy nie wiem jaki tłuszcz na wega diecie jest ok przy obròbce termicznej, bo wiadomo ze najlepsze na wysokie temperatury są smalec, masło klarowane i chyba olej kokosowy. Mam rafinowany olej z pestek winogron – czy to jest ok?

  2. Alka – u nas w kuchni jest olej kokosowy, oliwa (na niej nie smażę), olej z wytłoczyn oliwek, olej ryżowy i z winogron. Te najczęściej. Smażymy i pieczemy zamiennie, który jest pod ręką.

  3. Alka – Tak. Olej z pestek winogron jest rafinowany. Ja właśnie takiego używam do smażenia 🙂

  4. „6 łyżek oleju + do smażenia cebuli„
    Czyli cebulkę najpierw podsmażamy? 🙂

  5. Marta – Tak, cebulę podsmażamy. Niechcący ominęłam ten krok we wpisie. Już ten krok dopisałam :). Dziękuję za informację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.