Przejdź do treści

Pasta bez jajek

Pasta bez jajek

Pasta bez jajek

Wszystkim smakowała dzisiaj moja wegańska pasta bez jajek tak zwana pasta jajeczna bezjajeczna. Wiadomo, bez względu na to czy są święta czy nie, pasta bez jajek sprawdza się idealnie! Przygotowana została na bazie tofu, a intensywny  jajeczny smak uzyskała dzięki dzięki soli kala namak, smażonej cebuli i płatkom drożdżowym. Znasz sól kala namak? Pojawiła się ona już w wielu moich przepisach. Jeżeli jej nie znasz, to warto posiadac ją w wegańskiej kuchni. To sól, która po kontakcie z wodą smakuje i pachnie intensywnie jak jajko. nie jest droga ale to bardzo ciekawy produkt. Napiszę też, że nie jest tak słona jak morska sól. Odpowiednia ilość soli kala namak  doprawia danie i daję posmak jajeczny. Użyłam ją na przykład już w tofucznicy, czyli mojego ulubionego zamiennika jajecznicy zrobionego z tofu. Robiłaś/eś już pastę z jajek na Wielkanoc? Ponieważ ja nie jem jajek, powstała właśnie taka wersja pasty jajecznej czyli bezjeziorna na kanapki! Jest pyszna! Można opcjonalnie dodać do niej płatki drożdżowe, które dają lekko grzybowy, idealnie pasujący tutaj smak. Powiedziałam troszkę o składnikach, to powiem jeszcze coś o kolorze. Ponieważ może paść pytanie: czemu ona jest taka żółta, skoro jest zrobiona z tofu? To dlatego, że dodałam do niej szczyptę kurkumy. Pasta nie ma jej smaku, ale ma żółty kolor. Zapraszam na moją łatwą i pyszną wegańską pastę bez jajek tak zwaną pastę jajeczną bezjajeczną 🙂

Pasta bez jajek

Pasta bez jajek – składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego tofu około 200 g
  • 1 czubata łyżeczka soli kala namak
  • 1 czubek małej łyżeczki kurkumy
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleku
  • mleko kokosowe (ewentualnie do dodania konsystencji)

Pasta bez jajek – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę do czau, aż będzie złota.
  3. Do jak najmniejszego kielicha blendera (lub po prostu do miski jeżeli robię pastę blenderem ręcznym ) wrzucam cebulę i wszystkie inne składniki.
  4. Zaczynam miksować. Jeżeli masa jest za gęsta, dodaję 2 łyżeczki mleka kokosowego i znowu miksuję.
  5. Moja wegańska pasta bez jajek tak zwana pasta jajeczna bezjajeczna  jest gotowa do jedzenia, zapraszam VegeMi!

5 komentarzy do “Pasta bez jajek”

  1. Nigdy nie wpadłam na pomysł żeby zrobić pastę jajeczną z tofu! W tym tygodniu na pewno ją zrobię 🙂

  2. Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *