Przejdź do treści

Tofucznica

  • przez
Tofucznica
Tofucznica

Dzisiaj u mnie tofucznica będąca takim wegańskim odpowiednikiem jajecznicy. Można powiedzieć, że jest to danie na wzór klasycznej jajecznicy tylko przygotowane na bazie naturalnego tofu. Tofucznica doprawiana jest zazwyczaj solą kala namak, która dodaje jej jajecznego posmaku. Ja używam również przyprawę curry i kurkumę. Poznałam ten przepis kilka lat temu. I przez to, że tak bardzo mi smakuje zostałam, jak to mówi moja babcia – ekspertem od tofucznicy 🙂 Zawsze robię ją sama, często dla całej rodziny. Potrafię też dowolnie ją zmodyfikować dlatego też, gdy moi dziadkowie chcą zjeść tofucznice, to proszą mnie o pomoc. Śmiało mogę powiedzieć, że tofucznica, jest to idealny zamiennik normalnej jajecznicy na śniadanie. Ponadto jest o wiele bardziej aromatyczna, wyrazista, zdrowa, pełna białka i sycąca. A teraz, pokażę jak ją zrobić tofucznicę w wersji podstawowej.

Tofucznica

Tofucznica – składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 opakowania tofu po 200 g każda
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy curry
  • 2 czubate łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki soli kala namak
  • olej do smażenia
  • oraz na wszelki wypadek, trochę wody lub mleka sojowego naturalnego

Tofucznica – przepis

  1. Cebule obieram i szatkuję w blenderze.
  2. Podsmażam na patelni, aż będzie złota.
  3. Tofu wyjmuję z opakowań i wrzucam do melaksera. Teraz są 2 opcje: albo szatkuję pulsacyjnie, by nie wyszła z tego gładka płynna masa, tylko takie jakby grudki, albo rozgniatam tofu widelcem.
  4. Wrzucam tofu na patelnie z cebulą i chwilkę podsmażam, musi się lekko roztopić.
  5. Dorzucam curry, kurkumę i sól.
  6. Mieszam, aż kolor będzie jednolity.
  7. Jeżeli tofucznica jest za gęsta, dolewam trochę wody.
  8. Moja i mam nadzieję, że również wkrótce wasza ulubiona tofucznica jest gotowa!

2 komentarze do “Tofucznica”

  1. Pingback: Pasta bez jajek - przepis Vegemi.pl

  2. Pingback: Pasta z cebulą - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.