Przejdź do treści

Pasta z cebulą

Pasta z cebulą

Pasta z cebulą

Dzisiaj moja pasta z cebulą i tofu jest zajadana przez całą rodzinę!. Kiedy mówię, że jest to pasta z cebulą, mam na myśli pastę z usmażoną na złoto cebulką na oleju razem z naszym ulubionym wędzonym tofu. Tak! Uwielbiam tofu pod każdą postacią. Smażone, grillowane, gotowane w zupie, w formie tofucznicy, dodatku do makaronu, paście do chleba i ogólnie wszystkich przepysznych wersjach. Ku mojemu zdziwieniu, mam tylko 3 mazidła z tofu na moim blogu. Pojawiły się one bardzo dawno i jedna z nich była zrobiona wytrawnie pasta z tofu. Kolejna to dwa serki, jeden wytrawny serek z tofu i drugi na słodko słodki serek z tofu. Gdy w jednym ze sklepów, na półce zobaczyłam pastę z tofu uznałam od razu, że to będzie świetny pomysł jeżeli sama wymyślę przepis na takie domowe mazidło. Takie przygotowane od podstaw po swojemu. Muszę przyznać, że pasta z cebulą i tofu wyszła świetna!

Pasta z cebulą

Pasta z cebulą – składniki:

  • 2 opakowania wędzonego tofu
  • 2 duże cebule
  • kilka łodyg koperku (ilość według gustu)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego lub bezglutenowego tamari

Pasta z cebulą – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam 3 łyżki oleju i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Dolewam do cebuli jeszcze 5 łyżek oleju (wiem że będzie go wtedy dość dużo ale tak właśnie ma być) i chwilę podgrzewam.
  4. Tofu miksuję w melakserze na gładką masę i mieszam w misce razem z podsmażoną cebulą i tofu.
  5. Koperek drobno szatkuję na desce do krojenia.
  6. Koperek i sól dodaję go miski z tofu i cebulą i całość dokładnie mieszam.
  7. Smacznego! Dzisiejsza pasta z cebulą i tofu wyszła świetna!

6 komentarzy do “Pasta z cebulą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *