Pasta z jabłkiem

Pasta z jabłkiem

Pasta z jabłkiem

Oto jedna z moich ulubionych past na kanapki, czyli pasta z jabłkiem. Słodka, smaczna i delikatna dzięki karmelizowanym jabłkom, a zarazem wyrazista dzięki dodatkowi majeranku, pieprzu i soli. Powinna spodobać się wszystkim, który lubią słodkie hummusy. Tak samo jak one, dzisiejsza pasta z jabłkiem jest przygotowana a bazie ciecierzycy. Dzięki temu, tak samo jak hummus ma w sobie dużo białka oraz podobną konsystencję, chociaż jest chudsza i mniej kaloryczna. Jakie typy past lubicie najbardziej? W moim domu na ten temat zdania są podzielone. Moi rodzice wolą, gdy mają one mocny smak, są bardzo wyraziste, a najlepiej mega ostre. Ja za to zdecydowanie preferuję pasty delikatne, dlatego pasta z jabłkiem jest dla mnie idealna!

Pasta z jabłkiem

Pasta z jabłkiem – składniki:

  • 4 małe lub 2 normalnej wielkości jabłka
  • 1 słoik ciecierzycy 330-350g
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Pasta z jabłkiem – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Jabłka myję i obieram. Przekrawam na ćwiartki, wycinam z nich ogryzek i kroję w niewielką kostkę.
  4. Na patelnie wlewam trochę oleju i smażę na nim jabłka, aż zaczną się rumienić, lekko karmelizować i będą miękkie.
  5. Ciecierzycę odcedzam z zalewy.
  6. Do blendera lub melaksera przekładam wszystkie składniki: ciecierzycę, usmażoną cebulę, usmażone jabłka, 4 łyżki oleju, majeranek, sól i pieprz. Całość blenduję na gładką masę.
  7. No i pasta z jabłkiem jest już gotowa. Według gustu możecie również dodać do niej więcej majeranku, pieprzu i soli. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.