Zupa krem z pomidorów

  • by
Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Dzisiaj na obiad była u nas zupa krem z pomidorów. Przygotowałam ją dosłownie z paru produktów, a muszę przyznać, że jest pełna smaku, przy czym każdy element dania jest dobrze osobno wyczuwalny! Dzięki temu, że wyszła mi trochę gęstsza, można użyć ją jako sosu do ryżu, makaronu, ziemniaków, na placki czy jako dip. Oczywiście, jej gęstość możecie sami dostosować pod swoje preferencje – zawsze można ją rozrzedzić większą ilością mleka kokosowego lub zwyczajnie, wodą. Zupa krem z pomidorów jest również bardzo szybka do zrobienia – jej przygotowanie trwa tyle, ile podsmażenie cebuli + około 15 minut. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że w ostatnio z rodziną przełamujemy się do makaronu z konjacu. Ma wstrętnie gumowatą strukturę, a smak również nie najlepszy. Lecz za to posiada jeden wielki plus – 100g makaronu posiada jedynie 9 kalorii! Dlatego dodaję w ostatnim czasie do niego różne sosy by sprawdzić, w jakiej wersji zasmakuje nam najbardziej. Wspominam o nim dlatego, że dzisiejszą zupę podałam właśnie z tym makaronem i muszę przyznać, że jest to idealne połączenie! Jak już wcześniej wspomniałam, zupa krem z pomidorów jest bardzo uniwersalna i pasuje praktycznie do wszystkiego!

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów – składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • 5 pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Zupa krem z pomidorów – przepis:

  1. Cebulę, marchew i pietruszkę obieram.
  2. Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Marchew i pietruszkę ścieram ręcznie na tarce lub w melakserze.
  4. Do garnka wlewam olej i smażę na nim wszystkie poszatkowane warzywa aż cebula będzie złota a marchew i pietruszka ładnie przysmażone.
  5. Pomidory myję po czym kroję w kostkę. Dorzucam je do usmażonych warzyw.
  6. Zmniejszam gaz pod garnkiem i na małym gazie gotuję całość przez około 15-20 min aż pomidory rozmiękną.
  7. Do całości dolewam mleko kokosowe i dosypuję soli.
  8. Całość blenduję na gładką masę blenderem ręcznym lub w kielichu blendera. Zupa krem z pomidorów jest już gotowa! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.