Przejdź do treści

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

Dzisiaj u mnie na obiad był gęsty i sycący ryż z brokułami. W zimne dni takie jak ostatnio, ciepłe i rozgrzewające dania są jak najbardziej na topie. Do dzisiejszego przepisu na ryż z brokułami wykorzystałam również świeżą czerwoną papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki. W zależności od tego, jak ostre dania lubicie, możecie dodać jej więcej, mniej lub w ogóle ją ominąć. Jednak ja uważam, że nawet jeśli nie jesteście fanami ostrych dań to i tak warto ją  dodać. Da ona tą wyrazistość i efekt rozgrzania. Trzeba jednak pamiętać, by pokroić ją w jak najcieńsze plastiki, w innym razie przy podsmażaniu nie straci części swojej ostrości a po zjedzeniu jej będziecie zionąć jak smok 😉 Bez zbędnego przedłużania, zapraszam na przepis na ryż z brokułami.

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami – składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • ryż
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • woda

Ryż z brokułami – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  2. Na głęboką patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie lekko przyrumieniona.
  3. Dodaję na patelnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili. Całość podsmażam jeszcze przez chwilę.
  4. Brokuła dziele na małe różyczki.
  5. Brokuła przekładam na patelnie z cebulą, czosnkiem i chili. Do całej zawartości dolewam kilka szklanek wody, aż kawałki brokuła będą zalane.
  6. Gotuję na małym gazie, aż cała woda odparuje.
  7. Do prawie gotowego dania dodaję mleko. kokosowe, sól i pieprz.
  8. Gotuję ryż i dodaję do sosu. Ryż z brokułami jest gotowy! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.