Na kanapki dobrze sprawdzi się pasta taka, jak dzisiejsza pasta z ogórkami, która jest idealna dla wszystkich fanów ogórków kiszonych czy konserwowych. Jak dobrze wiemy, ogórki zawierają dużo soku, są mokre i soczyste dlatego podczas tworzenia pasty będziemy musieli wykonać jeszcze jeden, dodatkowy krok. Będzie nim odcedzanie owego soku, by pasta z ogórkami nie stała się półpłynna. Od wielu lat robimy ogórki kiszone na zimę. Zazwyczaj kisimy je w butelkach po wodzie źródlanej lub mineralnej. To jedno z wygodniejszych rozwiązań, ponieważ można ukisić osobno porcję i trzymać w zimnie lub zatopić takie butelki w studni. Studnia ma zimną wodę, więc ogórki idealnie przechowują się przez cały rok. Potem otwieramy butelki i przekładamy zawartość do słoików, zalewamy sokiem z kiszenia i wstawiamy do lodówki. W późniejszym czasie można przygotować z nich różne dania i dodatki takie, jak właśnie pasta z ogórkami.
Pasta z ogórkami
Pasta z ogórkami – składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 9 ogórków kiszonych
- Majonez (ja go mam w wersji wegańskiej)
- Sól i pieprz
Pasta z ogórkami – przepis:
- Nasiona słonecznika przesypuję do miski i zalewam je na noc lub na kilka godzin wodą, by nasiąkły.
- Ogórki kiszone ścieram na tarce lub w melakserze.
- Przekładam je na sitko i dociskając łyżką dokładnie odcedzam z wody.
- Do blendera lub melaksera przekładam słonecznika, ogórki, kilka łyżek majonezu (ja dodałam dwie czubate), sól i pieprz.
- Całość blenduję na gładką masę. Pasta z ogórkami jest już gotowa do zjedzenia na przykładowo kromce chleba.