Wegański sos puttanesca

Wegański sos puttanesca

Wegański sos puttanesca

Cała moja rodzina zjadła dzisiaj ze smakiem mój wegański sos puttanesca tym razem nie spaghetti puttanesca ale fettuccine. Jeżeli lubisz makaron taki jak spaghetti z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, czosnkiem i innymi składnikami, typowymi dla sosu do puttanesca, to ten przepis jest dla ciebie. Ponieważ moi rodzice bardzo lubią suszone pomidory i oliwki, uznałam że taki właśnie szybki w przygotowaniu i smaczny makaron będzie na dzisiaj idealny. Z jakimi dodatkami najbardziej lubisz makaron? Ja lubię z najróżniejszymi! Między innymi lubię też z sosem pomidorowym, bo w końcu kto go nie lubi? Dlatego właśnie dodałam do mojego sosu puttanesca także świeże pomidory. Możesz także dodać pomidory z puszki, ale ja wolałam użyć świeżych i soczystych, tak bardziej tradycyjnie. Zapraszam na przepis na mój wegański sos puttanesca.

Wegański sos puttanesca

Wegański sos puttanesca – składniki:

  • 10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 cebula
  • 1 duża garść zielonych oliwek
  • 2 małe pomidory lub 1 duży pomidor
  • 1 garść kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • (opcjonalnie) przyprawa chilli
  • sól i pieprz
  • makaron spaghetti, fettuccine lub inny

Wegański sos puttanesca – przepis:

  1. W średniej wielkości garnku zagotowuję wodę.
  2. Wrzucam do środka dosłownie na kilka sekund pomidory, aż zacznie pękać im skórka.
  3. Pomidory studzę i obieram z nich skórkę.
  4. Obieram 4 ząbki czosnku.
  5. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  6. Na patelnie wlewam 2 łyżki oleju i smażę na nim cebulę aż zacznie się złocić.
  7. Dorzucam wszystkie składniki razem z dużym chlustem oleju oraz pomidorami pokrojonymi w kostkę.
  8. Całość smażę około 2 minut.
  9. Mój wegański sos puttanesca podaję razem z ugotowanym makaronem, spaghetti puttanesca jest już gotowe do podania!
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Wegański sos puttanesca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.