Większość naszych znajomych sushi jada tylko w restauracjach. My w domu chętnie przygotowujemy wegańskie sushi co jakiś czas. Wymaga to sporo pracy, przyznaję, bo jednak przygotowanie ryżu do tego celu jak i krojenie warzyw zajmuję dużo czasu. Tym sposobem jednak można stworzyć sushi specjalnie pod siebie bez alergenów i pełne ulubionych składników. Do zrobienia tego przepisu możemy uczyć takich samych składników niczym nie niestepujących tym, jakie używa się w restauracjach. Do tego każda rolka może być z innymi dodatkami, dzięki czemu sushi będzie ciekawe i różnorodne! A wracając do alergenów, w kupnym sushi często występuje gluten. Moje dzisiejsze sushi nie dość że jest wegańskie to jeszcze jest bezglutenowe oraz podane z bezglutenowym sosem sojowym znanym inaczej jako tamari ale dostaniecie też sosy sojowe bezglutenowe kilku marek najczęściej w internecie i dużych marketach 🙂
Wegańskie sushi
Wegańskie sushi – składniki:
- ogórek długi
- marynowana rzodkiew
- marchewki
- czarny sezam
- wasabi
- nori (glony)
- sos sojowy
- 80 ml wody
- 500 g ryżu do sushi
- 120 ml octu ryżowego
- 125 g cukru białego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mirin
- sól
Wegańskie sushi – przepis:
- Ryż wsypuję do garnka, nalewam wodę i delikatnie mieszam. Wylewam go na sito i przelewam dokładnie zimną wodą aż wyciekająca z niego woda będzie kompletnie przezroczysta (nie mleczna).
- Ryż przesypuję do garnka i wlewam do niego 2x więcej wody niż wsypałam ryżu (dla przykładu na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody). Zostawiam na 20 minut, żeby się namoczył
- Przykrywam go pokrywką i wstawiam na gaz.
- Gdy całość zacznie się gotować, gaz przykręcam na malutki i gotuję około 10 minut.
- Po tym czasie wyłączam gaz i trzymam ryż w garnku pod pokrywką jeszcze z 15 minut aż wciągnie całą wodę.
- W międzyczasie w garnuszku podgrzewam ocet, cukier, mirin i sól.
- Zawartość garnuszka wysypuję na blachę i mieszam z ugotowanym ryżem. Zostawiam do ostygnięcia.
- Ogórka i marchew obieram i kroję w słupki (marchewki w bardzo chude).
- Kroję w słupki również marynowaną rzodkiew.
- Do zwijania sushi używam albo małej maty tak zwanej sushimatki albo robię to ręcznie.
- Kładę przed sobą jeden płat nori szorstką stroną do góry i rozkładam na nim średnią warstwę ryżu. Staram się go mocno nie dociskać.
- Na środku ryżu kładę wszystkie dodatki jakie chce w danej rolce mieć. Mogę zawartość również posypać czarnym sezamem czy na ryżu rozprowadzić niewielką warstwę wasabi.
- Całość ciasno zawijam i odkładam rolkę na bok, by płat nori nasiąkł od ryżu. Powtarzam ten krok ze wszystkimi rolkami.
- Na koniec rolki kroję ostrym nożem w poprzek na równej wielkości plastry. To był już ostatni krok. Przepis na domowe wegańskie sushi jest wymagający i jednym z trudniejszych przepisów na moim blogu ale jakże pysznym i wartym całego wysiłku!
Ale zgłodniałam! Prezentuje się zjawiskowo 😉
Służysz społeczności blogowej, pięknie składasz frazy. przyjmij najszczersze wdzięczności moich wyrazy 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.