Wegańskie sushi

Wegańskie sushi

Wegańskie sushi

Większość naszych znajomych sushi jada tylko w restauracjach. My w domu chętnie przygotowujemy wegańskie sushi co jakiś czas. Wymaga to sporo pracy, przyznaję, bo jednak przygotowanie ryżu do tego celu jak i krojenie warzyw zajmuję dużo czasu. Tym sposobem jednak można stworzyć sushi specjalnie pod siebie bez alergenów i pełne ulubionych składników. Do zrobienia tego przepisu możemy uczyć takich samych składników niczym nie niestepujących tym, jakie używa się w restauracjach. Do tego każda rolka może być z innymi dodatkami, dzięki czemu sushi będzie ciekawe i różnorodne! A wracając do alergenów, w kupnym sushi często występuje gluten. Moje dzisiejsze sushi nie dość że jest wegańskie to jeszcze jest bezglutenowe oraz podane z bezglutenowym sosem sojowym znanym inaczej jako tamari ale dostaniecie też sosy sojowe bezglutenowe kilku marek najczęściej w internecie i dużych marketach 🙂

Wegańskie sushi

Wegańskie sushi – składniki:

  • ogórek długi
  • marynowana rzodkiew
  • marchewki
  • czarny sezam
  • wasabi
  • nori (glony)
  • sos sojowy
  • 80 ml wody
  • 500 g ryżu do sushi
  • 120 ml octu ryżowego
  • 125 g cukru białego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mirin
  • sól

Wegańskie sushi – przepis:

  1. Ryż wsypuję do garnka, nalewam wodę i delikatnie mieszam. Wylewam go na sito i przelewam dokładnie zimną wodą aż wyciekająca z niego woda będzie kompletnie przezroczysta (nie mleczna).
  2. Ryż przesypuję do garnka i wlewam do niego 2x więcej wody niż wsypałam ryżu (dla przykładu na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody). Zostawiam na 20 minut, żeby się namoczył
  3. Przykrywam go pokrywką i wstawiam na gaz.
  4. Gdy całość zacznie się gotować, gaz przykręcam na malutki i gotuję około 10 minut.
  5. Po tym czasie wyłączam gaz i trzymam ryż w garnku pod pokrywką jeszcze z 15 minut aż wciągnie całą wodę.
  6. W międzyczasie w garnuszku podgrzewam ocet, cukier, mirin i sól.
  7. Zawartość garnuszka wysypuję na blachę i mieszam z ugotowanym ryżem. Zostawiam do ostygnięcia.
  8. Ogórka i marchew obieram i kroję w słupki (marchewki w bardzo chude).
  9. Kroję w słupki również marynowaną rzodkiew.
  10. Do zwijania sushi używam albo małej maty tak zwanej sushimatki albo robię to ręcznie.
  11. Kładę przed sobą jeden płat nori szorstką stroną do góry i rozkładam na nim średnią warstwę ryżu. Staram się go mocno nie dociskać.
  12. Na środku ryżu kładę wszystkie dodatki jakie chce w danej rolce mieć. Mogę zawartość również posypać czarnym sezamem czy na ryżu rozprowadzić niewielką warstwę wasabi.
  13. Całość ciasno zawijam i odkładam rolkę na bok, by płat nori nasiąkł od ryżu. Powtarzam ten krok ze wszystkimi rolkami.
  14. Na koniec rolki kroję ostrym nożem w poprzek na równej wielkości plastry. To był już ostatni krok.  Przepis na domowe wegańskie sushi jest wymagający i jednym z trudniejszych przepisów na moim blogu ale jakże pysznym i wartym całego wysiłku!

1 myśl na “Wegańskie sushi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.