Serek z tofu

  • by
Serek z tofu

Serek z tofu

Dzisiaj przychodzę z przepisem na wegański serek z tofu, taki śniadaniowy, idealny na kanapki. Serek z tofu z rzodkiewkami, cebulką i koperkiem świetnie zastępuje zwyczajny kwaśny serek lub twarożek z mleka krowiego. Wersja wegańska takiej pasty na śniadanie jest do tego jest naprawdę banalna do wykonania. Przyznam też, że taki serek z tofu jest dobrą alternatywą dla wszystkich osób uczulonych na nabiał lub po prostu starający się go ograniczać białko zwierzęce w swojej diecie. Można go przyprawić dowolnymi ziołami np. prowansalskimi lub czosnkiem, szczypiorkiem, koperkiem czy ogórkami małosolnymi. Ja pokażę jednak wersję bez wielu przypraw za to z tradycyjnymi dodatkami do sera w kuchni polskiej. Mama mówi, że wiele osób zna tradycyjny ser krowi w takiej wersji, to ja dzisiaj zapraszam na wegański serek z tofu, który bardzo chętnie robię i zjadam.

Serek z tofu

Serek z tofu – składniki

  • 2 paczki tofu naturalnego po 200 g każdy
  • 50 ml mleka sojowego
  • 1 ogórek
  • 3-4 cebulki dymki
  • 10 rzodkiewek
  • 4 gałązki koperku
  • 1 cytryna
  • sól do smaku

Serek z tofu – przepis

  1. Myję rzodkiewki i kroję w plasterki lub kostkę.
  2. Dymki kroję z  zieloną częścią.
  3. Koperek szatkuję.
  4. Ogórka ścieram na tarce o dużych oczkach.
  5. Tofu wyjmuję z folii i wkładam do melaksera.
  6. Rozdrabniam tofu na masę podobną do sera białego.
  7. Wyjmuję tofu z melaksera.
  8. Mieszam z ogórkiem, rzodkiewką, cebulkami, koperkiem, sokiem z 1/2 lub 1 całej cytryny, oraz solę i posypuje pieprzem.
  9. Czekam 5-10 minut, jeśli ogórek nie puścił za dużo soku dolewam mleko i mieszam raz jeszcze.
  10. Serek z tofu podaję na kanapkach.
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.