Sos pomidorowy z warzywami

  • by
Sos pomidorowy z warzywami

Sos pomidorowy z warzywami

Dzisiaj na blogu będzie przepis na sos pomidorowy z warzywami. Jest to jeden z moich ulubionych sosów, słodki i pyszny. Dzięki podsmażonej skarmelizowanej cebuli oraz marchewce, ma fajny słodki posmak i specyficzny aromat. Dodatek warzyw korzeniowych sprawia, że jest bardziej sycący, niż zwykły sos pomidorowy z czosnkiem czy na przykład taki z winem. Sos pomidorowy z warzywami stanowi idealny dodatek do makaronu, ryżu, gołąbków, klusek czy chociażby ziemniaków. Powinien zasmakować on każdemu, bez względu czy podany został z makaronem czy choćby z czymś innym. Moim zdaniem przepisy na proste, szybkie i pyszne dania są najlepsze! A ten do takich właśnie należy. Zapraszam na przepis na sos pomidorowy z warzywami korzeniowymi.

Sos pomidorowy z warzywami

Sos pomidorowy z warzywami – składniki

  • 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sos pomidorowy z warzywami – przepis

  1. Myję 5 dużych pomidorów.
  2. Lekko nacinam pomidory nożem.
  3. Wrzucam pomidory do wrzącej wody na kilka sekund. Gdy skóra pęknie wyławiam je do miski po czym je obieram. UWAGA – jeśli używasz pomidorów w puszcze, zacznij od tego momentu.
  4. W czasie kiedy pomidory studzą się obieram 1 dużą cebulę i szatkuję ją w melakserze .
  5. Rozgrzewam patelnie z dwoma łyżkami oleju, po czym wrzucam na nią pokrojoną cebule.
  6. Gdy cebula będzie już złota, dorzucam do niej obrane i starte na tarce marchewki i korzenie pietruszki. Podsmażam.
  7. Do cebuli dodaję pomidory, zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusze razem przez 20-30 minut.
  8. Sos pomidorowy z warzywami zjadam najchętniej z makaronem lub ryżem.
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.