Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą

Dawno nie było na moim blogu żadnego, pysznego wegańskiego curry! A już na pewno nigdy nie było u mnie takiego, jak moje dzisiejsze curry z ciecierzycą i ziemniakami. Jest niezwykle proste do przygotowania, pyszne. Mleko kokosowe zawsze dobrze smakuje w takich połączeniach. Zwłaszcza z ziemniakami, kalafiorem, ciecierzycą, dynią, soczewicą, fasolką. Oj tak! Ciekawe jakie curry ty robisz najczęściej? Ja staram się używać lokalnych produktów, dostępnych składników i kolorowych warzyw. Na moim blogu powstało już trochę dań z przyprawą lub pastą curry. Można je znaleźć wpisując w moją przeglądarkę na stronie „curry” lub kliknąć tutaj. Zapraszam na dzisiejszy przepis, pasuje w sam raz na jesienny obiad, kolację. To coś pomiędzy gulaszem a zupą. Gęste i pyszne! Curry z ciecierzycą i ziemniakami można jeśc od śniadania do kolacji, dosłownie przez cały dzień.

Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą – składniki:

  • 3 słoiki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki łagodnego curry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Curry z ciecierzycą – przepis:

  1. Cebulę i ziemniaki obieram.
  2. Cebulę szatkuję w melakserze lub ręcznie.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  4. Ziemniaki kroję w kostkę.
  5. Do dużego garnka przekładam cebulę oraz ziemniaki.
  6. Nalewam tyle wody by delikatnie przykrywała warzywa i gotuję aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Dodaję ciecierzycę, curry, koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe po czym gotuję jeszcze przez około 5-7 minut.
  8. I to właściwie tyle, moje curry z ciecierzycą i ziemniakami jest gotowe do podania.
Inne przepisy Vegemi:

7 myśli na “Curry z ciecierzycą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.