Kluski jaglane

Kluski jaglane

Kluski jaglane

Na blogu dzisiaj pyszne wegańskie kluski jaglane. Zawsze moje przepisy na kluski zawierały w sobie ziemniaki. Tym razem przygotowałam jednak trochę inną propozycję, która jest mniej kaloryczna niż taka typowa z dużą ilością kartofli. Są to moje pierwsze kluski jaglane, takie zrobione z kaszy zamiast tradycyjnie z ziemniaków i skrobi jak kluski śląskie lub kopytka. Bardzo lubię wszelkie kluski, dlatego często przygotowuję je w różnych wariantach smakowych. Każde są inne. Jakie kluski najbardziej lubisz? Na moim blogu pokazywałam już wiele klusek 😀 Na nie również serdecznie zapraszam. Mogą ci również posmakować 🙂 Zrobiłam dzisiejsze kluski, tak jak zazwyczaj, z wędzonym tofu w składzie lub naturalnym. Często używamy go w kluskach ponieważ, skoro i tak mają w sobie dużo węgli, to niech też mają dużo białka i fajny smak.

Kluski jaglane

Kluski jaglane – składniki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • 3 opakowania naturalnego tofu (po 180-200 g każde)
  • 1 kubek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kubka mąki – najlepiej mieszanki bezglutenowej
  • sól

Kluski jaglane – przepis:

  1. Kaszę jaglaną gotuję. Przypominam na 1 kubek kaszy potrzeba 2,3 kubka wody.
  2. Tofu szatkuję w melakserze na bardzo drobno lub bardzo dokładnie rozgniatam widelcem.
  3. Kaszę jeszcze gorącą mielę w maszynce do mielenia, często też tak mielę tofu.
  4. W każdym razie mieszam zmieloną kaszę z tofu, solą, mąką i skrobią.
  5. Nakładam rękawiczkę i całość dokładnie mieszam.
  6. Z masy roluję długie wałki i kroję je na ukos w kształt typowy dla klusek leniwych.
  7. Zagotowuję duży garnek z wodą.
  8. Kluski gotuję około 1-2 minuty po wypłynięciu.
  9. Smacznego, wegańskie kuśki jaglane są bardzo smaczne, można je podawać na słodko i słono!
Inne przepisy Vegemi:

9 myśli na “Kluski jaglane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.