Przejdź do treści

Gołąbki z ziemniaków

Gołąbki z ziemniaków

Gołąbki z ziemniaków

Ahh jak już dawno nie było żadnych gołąbków! A szczególnie takich jak moje wegańskie gołąbki z ziemniaków. Pewnego dnia moja mama obwieściła mi, że kupiła dużo kapusty i ziemniaków, więc przydało by się je zużyć i zrobić gołąbki, knedle, kluchy albo coś podobnego. Myślałam że to czyste żarty, ponieważ mama była uśmiechnięta kiedy to mówiła i że zdaje sobie sprawę, że ja już dobrze wiem ile jest z nimi pracy. Ponieważ miałam wtedy taki typowy dzień „leniucha” i nic mi się nie chciało uznałam, że zrobię je następnym razem. Okazało się jednak, że mama mówiła zupełnie na serio i wszyscy czekali na moje gołąbki! Więc co zrobić? Następnego dnia właśnie one powstały, nie można zawieść rodziny. Powiem wam, że są one bardzooo delikatne w smaku. Dlatego polecam jeść je z jakimś sosem. Ja na przykład jadłam z sosem sojowym ale pomidorowy, pieczarkowy czy koperkowy też będzie świetny. A ty? Z czym najczęściej jadasz gołąbki?

Gołąbki z ziemniaków

Gołąbki z ziemniaków – składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duży kubek palonej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 5 cebul
  • 7 łyżek oleju
  • 1 kapusta
  • sól i pieprz do smaku

Gołąbki z ziemniaków – przepis:

  1. Gotuję kaszę gryczaną z 2 kubkami wody.
  2. Gdy kasza już się ugotuje, pozwalam jej ostygnąć.
  3. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  4. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę.
  5. Ziemniaki ścieram drobno na tarce lub w melakserze.
  6. Kaszę, mąkę, cebulę i ziemniaki przekładam do jednej miski i dokładnie mieszam.
  7. Zagotowuję wodę w dużym garnku (takim żeby kapusta się pomieściła).
  8. Z kapusty wycinam głąb i nacinam liście u podstawy tak by dawały się oderwać delikatnie od głąba.
  9. Kapustę zanurzam na chwilę w gotującej się wodzie.
  10. Zdejmuję z niej miękkie liście i powtarzam te czynność aż będę miała dobrą ilość liści.
  11. Zawijam gołąbki.
  12. Na dnie garnka układam 2 liście po czym układam na nich ciasno gołąbki.
  13. Nalewam tyle wody, by sięgała do połowy gołąbków.
  14. Gołąbki przykrywam pokrywką i duszę przez około 60 minut, czasami dłużej, innym razem krócej. Zależy w ilu warstwach leżą gołąbki.
  15. Moje przepyszne wegańskie gołąbki z ziemniakami są gotowe!

9 komentarzy do “Gołąbki z ziemniaków”

  1. U mnie w domu już bardzo długo nie było żadnych gołąbków. Muszę się zmobilizować i właśnie takie zrobić! Wyglądają na przepyszne

  2. Brak mi słow,by Cię ciągle komplementować i Twoje przepisy oczywiście, więc teraz będę wysyłała serduszka,o właśnie takie…♥️♥️♥️♥️♥️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *