Przejdź do treści

Sos bolognese bez mięsa

  • przez
Sos bolognese bez mięsa
Sos bolognese bez mięsa

Dzisiaj pokażę jak zrobić wegański sos bolognese bez mięsa, za to z soczewicą. Ach, nie ma to jak domowy, aromatyczny wegański sos bolognese bez mięsa, który można podać z makaronem, ryżem lub kaszą. Znacie kogoś kto by powiedział że makaron z sosem bolognese z soczewicą lub wędzonym tofu czy też samym sosem pomidorowym jest niesmaczny i nie będzie go jadł? Bo jeśli spotkaliście taką osobę, to znaczy że napotkaliście gatunek nieznany 😉 Pamiętam jak byłam malutka i na myśl o sosie z pomidorów robiło mi się nie dobrze. Oznajmiałam mamie, że go nie zjem. Ale mama powiedziała, że to sos z papryki, a paprykę lubiłam. I od tamtej pory makaron z sosem z „papryki” był u mnie w domu bardzo lubianym standardem. Dopiero odkąd zaczęłam sama robić makaron z sosem pomidorowym w wersji bolognese z soczewicą zamiast mięsa, odkryłam, że to właśnie ten smak, który lubię najbardziej. Zapraszam was dzisiaj na mój przepis na wegański sos bolognese bez mięsa za to z porcją soczewicy i cynamonem.

Sos bolognese bez mięsa

Sos bolognese bez mięsa – składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej lub zielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • paczka makaronu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • natka pietruszki do posypania

Sos bolognese bez mięsa – przepis:

  1. Obieram 2 cebule i szatkuję w melakserze.
  2. Podsmażam cebule aż będzie złota.
  3. Na patelnie do cebuli wlewam 2 puszki pomidorów.
  4. Do garnka wlewam 2 szklanki wody, wsypuję 1 szklankę zielonej soczewicy. Gotuję przez 15 minut pod przykryciem.
  5. Gdy soczewica jest już miękka, dodaję ją cebuli z pomidorami.
  6. Doprawiam cynamonem, solą do smaku i wędzoną paprykę. Mieszam i zagotowuję.
  7. Gotuję makaron w osolonej wodzie. Mieszam z sosem i ozdabiam natką pietruszki.
  8. Wegański sos bolognese bez mięsa za to z soczewicą i cynamonem jest gotowy do jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *