Przejdź do treści

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne

Wreszcie mam moje własne ogórki małosolne! Nie rozpoczął się jeszcze sezon na ogórki, ale już są dostępne w sklepach i można je kisić. A czy Ty, lubisz ogórki małosolne? Ja uwielbiam wszystkie ogórki, obojętnie czy są to kiszone, małosolne czy konserwowe. Moje ogórki małosolne trzymałam w słoiku przez 2 dni. Ale ogórki mogą się kisić przez różny czas. Wszystko zależy od ciepła w pokoju i wilgotności. Jedne po prostu mogą być gotowe już po jednym dniu, a inne po dwóch. Efekt jest świetny! Zawsze, gdy zrobię ogórki wszyscy w domu są zainteresowani. Dzieje się tak, że niby nikt nie wchodził do kuchni, a jednak słoik po ogórkach robi się pusty. U mnie w domu bywają czasem takie niewyjaśnione sytuacje 😉 Gdy tylko zaczyna się sezon na ogórki, zaczynamy od razu przygotowywać ogórki małosolne. Mamy w domu taką beczułkę kamionkową, szkliwioną, do której wchodzi 1,2 kilograma ogórków. Można też je kisić oczywiście w słoikach. Na 1kg ogórków potrzebne są 4 słoiki 0,9l. A czy Ty robisz ogórki małosolne?

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne – składniki:

  • 1 kg ogórków
  • pół pęczka koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu
  • 2 łyżki soli
  • woda

Ogórki małosolne – przygotowanie przepisu:

  1. Myję ogórki.
  2. Czosnek przekrawam bez obierania.
  3. Do słoików wkładam na dno, w miarę równe części pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, korzeń chrzanu, ziele angielskie oraz listki.
  4. W litrze wody rozpuszczam sól i wlewam do ogórków w słoikach.
  5. Słoiki zakręcam.
  6. Ogórki małosolne są gotowe po 2 dniach kiszenia. Smacznego i pozdrawiam VegeMi.pl

4 komentarze do “Ogórki małosolne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *