Pieczona marchewka

Pieczona marchewka

Pieczona marchewka

Dzisiaj na obiad pieczona marchewka z rozmarynem, olejem i solą. Jestem pewna że pieczona marchewka zasmakuje nie jednej osobie, nawet tej, która wcale jej nie lubi, pieczonej, duszonej czy gotowanej marchewce. Ponieważ kupiliśmy ostatnio cały worek marchewki, uznałam, że będzie to idealny przepis. Pieczona marchewka w smaku jest podobna do pieczonych batatów. Podczas przygotowania trochę trudno mi było przekroić je idealnie na pół, ponieważ jedna marchewka była grubsza, a druga cieńsza. W takiej sytuacji wystarczy grubszą część przekroić jeszcze raz na pół. Wszystko po to, by uzyskać podobnej grubości kawałki. Ja użyłam w moim przepisie czosnek w proszku ale można użyć w także świeży, przeciśnięty przez praskę. Przepis na pieczoną marchewkę jest prosty, tani i szybki, co więcej uzyskuje się świetny efekt. W smaku pieczona marchewka jest wyrazista, słodka, lekko skarmelizowana oraz bardzo aromatyczna za sprawą rozmarynu i delikatnie pikantna dzięki dodatkowo czosnku i pieprzu. Zapraszam na pyszny przepis, dzisiaj u mnie pieczona marchewka.

Pieczona marchewka

Pieczona marchewka – składniki:

  • 10 marchewek
  • 50 ml oleju
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
  • sól do smaku

Pieczona marchewka – przepis:

  1. Marchewki obieram.
  2. Przekrawam je wzdłuż i na pół w mniej więcej połowie marchewki.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  4. W tym czasie marchewkę wkładam do dużej miski lub blaszki.
  5. Polewam marchew olejem, posypuję solą, czosnkiem, pieprzem i listkami rozmarynu.
  6. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam na troszkę większą blachę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia).
  7. Wkładam blachę do piekarnika i piekę przez 60 minut.
  8. Smacznego, pieczona marchewka jest gotowa do jadzenia!
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Pieczona marchewka”

  1. Pingback: Pieczony kalafior - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.