Przejdź do treści

Pieczone frytki

Pieczone frytki
Pieczone frytki

Oto przepis na pieczone frytki, matko jakie są dobre! Ach te wegańskie pieczone frytki…kto by ich nie polubił? Wy na przykład wolicie frytki pieczone czy smażone tradycyjnie w głębokim oleju? Napiszę od razu, że frytki belgijskie nie są wegańskie ani wegetariańskie, ponieważ smaży się je na łoju wołowym brrrr A ja uwielbiam zarówno pieczone ziemniaki z rozmarynem, jak i klasyczne frytki pieczone w piekarniku. Obie wersje są świetne! Dochodzę do wniosku, że ja jednak lubię frytki pod wszystkimi postaciami 🙂 Moje frytki nie są trudne w wykonaniu a efekt jest naprawdę znakomity! Podczas przygotowywania pieczonych frytek według tego przepisu, wszytskie ziemniaki układam na blaszce tak, żeby się nie dotykały. Jeżeli będą się dotykać to się skleją, albo co gorsza ugotują albo te na wierzchu przypalą, a te na dole nadal będą będą surowe. Dlatego ja piekę frytki na 2 blaszkach na raz. Bywa też, że wszystkie na raz mogą się nie zmieścić w piekarniku (ja np. wkładałam je na 2 razy)  Mogła bym jeść je codziennie, ale zdrowy rozsądek i poczucie winy z ilości zjedzonych na raz kalorii mi na to nie pozwala. Ale na usprawiedliwienie jedzenia pieczonych frytek powiem, że trzeba wziąć pod uwagę to, że są one pieczone z niewielką ilością oleju. Gdy przygotowuje się frytki metodą tradycyjną, to smaży się je 1 litrze lub nawet 2 litrach oleju, który wchłaniają i aż nim ociekają. Pyszne są ale zdrowe za nic w świece! Więc pieczone frytki to taka ziemiankowa wersja fit (na tyle fit ile ziemniaki mają szansę być fit 😉 ) Piekę je tyle czasu, aż będą miały ładny kolor. Jedni wolą bardziej przypieczone a drudzy mniej, więc zrobiłam przepis przypieczone pośrednio. Zapraszam na pieczone frytki.

Pieczone frytki

Pieczone frytki – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 ml oleju
  • sól do smaku

Pieczone frytki – przepis:

  1. Obieram ziemniaki.
  2. Ziemniaki przekrawam na pół (jeżeli ziemniak jest gruby to na 3 – 4 plastry).
  3. Ziemniaki wsypuję do dużej miski i zalewam je letnią wodą tak, by nie wystawały nad powierzchnię wody.
  4. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  5. Ziemniaki dokładnie osuszam, wkładam do miski, polewam olejem i mieszam.
  6. Układam na blaszce jeden obok drugiego. Nie mogą się stykać.
  7. Piekę ziemniaki przez 45 min. Po tym czasie frytki będą takie jak na zdjęciu. Jeżeli chcecie podpieczcie je dłużej a jeżeli nie to trochę krócej.
  8. Moje pieczone frytki są gotowe!

1 komentarz do “Pieczone frytki”

  1. Pingback: Pieczony kalafior - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *