Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Oto przepis na wegański makaron ze szpinakiem, który przygotowuję dla siebie od czasu do czasu na kolację. Ja uwielbiam makaron ze szpinakiem, może to wynika z tego, że uwielbiam szpinak pod każdą postacią? Przepis jest prosty, szybki i pyszny. Moim zdaniem czasem z daniami trzeba eksperymentować, nie bać się poszaleć w kuchni i zmienić jakiś przepis. Czasem dodać ryż, czasem makaron, a czasem jakąś kaszę lub soczewicę. Ja dodałam więc do mojego szpinaku makaron, jogurt, czosnek i ser wegański. Do tego przyprawy, wyszło pysznie! Jeżeli chcecie opcjonalnie można dodać też jeszcze zmiksowane w melakserze tofu lub wegański parmezan. Próbowaliście kiedyś makaronu ze szpinakiem? Moim zdaniem jest to idealny przepis na szybką kolację lub obiad bez wysiłku. Często słyszę, że ktoś szpinaku po prostu nie lubi ALE często wynika to z tego, że zraził się do niego lata temu. Taką historią podzieliła się ze mną jedna z czytelniczek: nie lubiła szpinaku ponieważ kiedyś w przedszkolu musiała jeść ohydną brązową papkę. Był on zwyczajnie źle przygotowany. Z natury powinien mieć ładny, zielony kolor, intensywny i wyrazisty. Jak u mnie! Zapraszam na wegański makaron ze szpinakiem 🙂

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem – składniki:

  • 1 paczka makaronu (dowolnego, jaki wybierzecie zależy od waszego gustu, u mnie bezglutenowe świderki)
  • 500g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
  • 4 łyżki wegańskiego jogurtu
  • 2 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki wegańskiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego sera wegańskiego (taki wyrazisty ala parmezan) + do posypania
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Makaron ze szpinakiem – przepis:

  1. Na patelnię lub garnek, wkładam szpinak (obojętnie czy będzie on mrożony czy świeży) i podgrzewam do czasu, aż świeży puści sok lub mrożony się całkowicie rozpuści.
  2. Mieszam go co jakiś czas, żeby woda ze szpinaku wyparowała.
  3. Teraz zrobię do niego zasmażkę: Na osobną patelnie wkładam masło i rozpuszczam go.
  4. Dosypuję do niego mąkę i mieszam. Nie podsmażam jej. Wystarczy że masło i mąka będą wymieszane.
  5. Do szpinaku dodaję zasmażkę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, pieprz, parmezan i jogurt. Doprawiam też solą.
  6. Jeżeli użyliście szpinaku w formie liści, można go teraz zblendować na gładką masę blenderem ręcznym, ja tego nie zrobiłam.
  7. Gotuję makaron. Do odlanego dodaję oliwę.
  8. Makaron wykładam na talerz, dodaję szpinak i jeszcze porcję parmezanu.Często mieszam w garnku, jest wygodniej.
  9. Polecam ten przepis na makaron ze szpinakiem jest świetny, prosty i smaczny.
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Makaron ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.