Pasta z pieczonej marchewki

Pasta z pieczonej marchewki

Pasta z pieczonej marchewki

Dzisiaj przygotowana dla Was pasta z pieczonej marchewki. Właśnie ta, dokładnie ta pasta z pieczonej marchewki cieszy się u nas w domu wielką popularnością. Znika szybko i bez zbędnych odgłosów. Zrobiona z pieczonej marchewki z rozmarynem, czosnkiem, olejem i solą. Pyszna, taka lekko skarmelizowana, na którą przepis również pojawiła się na blogu jakiś czas temu. Z jakich warzyw ty najbardziej lubisz pastę na kanapki? Ja z moją rodziną uwielbiamy praktycznie z każdych, byle mocno doprawiona, wyrazista i pyszna. Pieczona marchewka użyta w tym przepisie jest w smaku podobna do pieczonych batatów. Muszę przyznać, że ta pasta jest świetna, strukturę nadały jej pestki słonecznika, kolor marchewka a mocny dodatek smakowy zioła.! Pieczona marchewka idealnie pasuje w połączaniu z ciecierzycą, ze słonecznikiem, ziemniakami lub fasolą. Na moim blogu z pojawiło się już bardzo dużo past do kanapek: pasta z tofu, pasta z ciecierzycy i wędzonej papryki, pasta z soczewicy, podstawowa pasta ze słonecznika, pasta z awokado, hummus z batatów, pasta czekoladowa z awokado i pasta czekoladowa z fasoli. Każdy więc znajdzie coś dla siebie! Zapraszam na pyszny przepis, dzisiaj pasta z pieczonej papryki!

Pasta z pieczonej marchewki

Pieczona marchewka – składniki:

  • 5 marchewek
  • 25 ml oleju
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
  • sól do smaku

Pieczona marchewka – przepis:

  1. Marchewki obieram.
  2. Przekrawam je wzdłuż i na pół w mniej więcej połowie marchewki.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  4. W tym czasie marchewkę wkładam do dużej miski lub blaszki.
  5. Polewam marchew olejem, posypuję solą, czosnkiem, pieprzem i listkami rozmarynu.
  6. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam na troszkę większą blachę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia).
  7. Wkładam blachę do piekarnika i piekę przez 60 minut.

Pasta z pieczonej marchewki

Pasta z pieczonej marchewki – składniki:

  • 1 słoik fasoli (240g)
  • 5 pieczonych marchewek
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju

Pasta z pieczonej marchewki – przepis:

  1. Cebule kroję i podsmażam na złoto.
  2. Do miski wsypuję pestki słonecznika do namoczenia. Muszą się moczyć około 2-3 godzin jeśli nie masz blender mocnego. W innym raze nie muszą się moczyć.
  3. Do malaksera wsypuję pestki odsączone z wody pestki słonecznika, dodaję marchew, odlane na sicie fasole (wodę zachowaj) oraz usmażoną cebulę, czosnek i przyprawy.
  4. Całość miksuję na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsta dolewam wodę z fasoli.
  5. Życzę wam smacznego, pasta z pieczonej marchewki jest pyszna!
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Pasta z pieczonej marchewki”

  1. Ola – Oby dwie są równie dobre 🙂 Ja użyłam w tym przepisie fasoli białej bo WYDAŁA mi się lepsza. Ale czerwona fasola również bobrze się sprawdzi. PS: Przepraszam bardzo na późną odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.