Przejdź do treści

Sos pomidorowy do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków

Oto mój łatwy przepis na szybki wegański sos pomidorowy do gołąbków z koncentratem pomidorowym. Jest szybki i pyszny. Sos pomidorowy do gołąbków przygotowuje się w  10 minut – dosłownie! Należy więc do tych elementów dań, które robi się szybko i zawsze z sukcesem. Tradycyjnie, jak to bywa od pokoleń sos pomidorowy do gołąbków zrobiłam na bazie bulionu warzywnego z gotowania kapusty i gołąbków. Jeśli jednak z jakiś powodów go nie macie możecie użyć bulionu warzywnego lub rosołu wegańskiego. Jaki sos do gołąbków ty najbardziej lubisz? W tym przepisie użyłam jogurtu wegańskiego sojowego i masła wegańskiego. Jeżeli nie jecie lub nie posiadacie wegańskich produktów, nie mogę wam powiedzieć czy sos będzie miał taki sam dobry smak jak mój. Ja nie jem nabiału i nie znam jego smaku. Sos pomidorowy do gołąbków po zagęszczeniu może posłużyć także jako sos do makaronu, także do ryżu, kaszy gryczanej albo jaglanej. W kategorii sosów pojawiło się już ich na moim blogu bardzo dużo przepisów i ciągle będą przybywały. Nie licząc przepisów na sos z makaronem, tylko na same sosy, mam ich 14 sztuk. Nie będę ich tutaj linkować, ponieważ zajęły by bardzo dużo miejsca. Wystarczy że wpiszesz w wyszukiwarkę „sos” Zapraszam!

Sos pomidorowy do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków – składniki:

  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego (ewentualnie odzwierzęcego)
  • 100 ml jogurtu naturalnego (ja użyłam sojowego)
  • opcjonalnie – 2 łyżki mąki ryżowej albo bezglutenowej
  • 400 ml bulionu warzywnego (najlepiej sosu z gotowania gołąbków)

Sos pomidorowy do gołąbków – przepis:

  1. Odlewam wodę z gotowania gołąbków, gdy jest jej za mało to dodaję 2-3 łyżki wazowe wody po gotowaniu kapusty i mieszam razem z koncentratem pomidorowym, jogurtem i masłem. Zamiast wywaru z kapusty i gołąbków można użyć bulionu warzywnego.
  2. Podgrzewam bardzo mocno, doprawiam solą, pieprzem i gotowe. Czasami można dodać jeszcze 1 łyżkę cukru dla podkręcenia smaku sosu.
  3. Mój wegański sos pomidorowy do gołąbków jest gotowy, szybki i smaczny!

1 komentarz do “Sos pomidorowy do gołąbków”

  1. Pingback: Wegańskie gołąbki z ryżem - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *