Wegański rosół

Wegański rosół

Wegański rosół

Oto mój wegański rosół, codzienny, domowy, pyszny. Dlaczego robię wegański rosół, to proste, jest wyjątkowo smaczny, w niczym nie ustępuje mięsnym zupom i do tego o wiele ładniej pachnie! Przygotowanie tego właśnie wegańskiego rosołu albo bulionu warzywnego nie jest bardziej wymagające niż tego tradycyjnego, mięsnego. Ponieważ jestem weganką od urodzenia i nigdy nie jadłam mięsa, więc wychowałam się na takim właśnie rosole, on jest dla mnie jedynym prawdziwym! Ponieważ jest on na podstawie warzyw, jest on idealnych dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub chcą po prostu ograniczyć jego ilość w swojej diecie. Wegański rosół jest delikatny, słodki i dobrze doprawiony, ma wyśmienity i intensywny smak warzyw. Jeżeli chcecie możecie coś dodać do przepisu na przykład suszone śliwki, rodzynki, jabłka, gruszki, więcej grzybów czy jagody goji. Czasem nie lubię, gdy wpadnie mi marchew do talerza ale podchodzę do tego generalnie lightowo. Chociaż, jak byłam mała nie lubiłam jak mi cokolwiek pływało na talerzu z zupą i nie było opcji żebym zjadła pływającą miękką marchewkę, bo po prostu mi puchła w ustach. By mi pomóc 😉 mama stosowała na mnie swoją własną metodę. Pytała – „może ci wpaść na talerz razem z zupą marchewka? Odpowiadałam, że Nie! O kurcze już mi wpadła, zawsze tak mama robiła 😉 Dzięki niej polubiłam ją jeść i przekonałam się, że marchew w takiej formie w wegańskim rosole nie przeszkadza. Ponieważ to one dają cały smak i mają one praktycznie smak całego wywaru. Zapraszam na mój pyszny przepis, dzisiaj wegański rosół!

Wegański rosół

Wegański rosół – składniki:

  • 8-9 marchwi
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera
  • 5 kapeluszy podgrzybków
  • 1 por (cały)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 litry wody

Wegański rosół – przepis:

  1. Obieram marchew, pietruszkę i kroje na pół.
  2. Cebuli nie obieram z łusek tylko przekrawam.
  3. Do garnka wkładam marchewki, korzenie pietruszki, przekrojonego i umytego pora, selera naciowego, grzyby, listki, ziele. Wlewam wodę.
  4. Przykrywam pokrywką i gotuję na małym gazie około 2-3 godzin. Warzywa muszą się wygotować całe i oddać smak do wegańskiego rosołu, to cały sekret.
Inne przepisy Vegemi:

4 myśli na “Wegański rosół”

  1. Pingback: Sos pomidorowy do gołąbków - przepis Vegemi.pl

  2. Pingback: Risotto z kaszą gryczaną - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.