Przejdź do treści

Wegańskie kaszotto

Wegańskie kaszotto
Wegańskie kaszotto

Dzisiaj na moim blogu ukazuje się wpis na wegańskie kaszotto z kaszą gryczaną, pieczarkami i rukolą. Czasami robię risotto, ale dzisiaj wegańskie kaszotto  grzybowe o bardzo intensywnym smaki. Zazwyczaj klasyczne risotto u mnie w domu od zawsze przygotowywane było w wersji wegańskiej, tak się przyjęło i tak jest do dziś. Ponieważ kaszotto bardzo lubię, to to również nie mogło być inne niż roślinne w 100%. Zdecydowałam się wersję zrobioną z kaszy gryczanej, duszonych pieczarek, bulionu warzywnego szpinaku oraz smażonej cebuli. Na moim blogu pojawił się już jeden przepis na risotto, czyli: risotto z groszkiem. Z czym najbardziej lubisz risotto albo kaszotto? Ja tak naprawdę ze wszystkim. Uwielbiam zarówno risotto jak i kaszotto pod wszystkimi wegańskimi postaciami, nie było dotychczas dodatków, które by mi nie smakowały! Chociaż nie robimy za często kaszotto to gdy już się pojawi, zawsze występuje od inną postacią, raz z groszkiem, grzybami, tofu, dynią, szpinakiem, brokułami, pomidorami czy innymi dodatkami. Ponieważ jestem wielką fanką dań z kaszą i zachwycam się ilością kombinacji smakowych, to na pewno jeszcze nie raz ma moim blogu pojawią się różne przepisy na pyszne wegańskie kaszotto i wegańskie risotto.

Wegańskie kaszotto

Wegańskie kaszotto – składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 2,5 kubka wody lub najlepiej wegańskiego bulionu lub rosołu
  • 400g pieczarek
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wegańskie kaszotto – przepis:

  1. Pieczarki oczyszczam papierem kuchennym z piasku i kroję je w plastry (mi wychodziło z 1 pieczarki około 3-4 plasterków)
  2. Cebule szatkuję ręcznie lub w melakserze w kostkę.
  3. Na głęboką i sporą patelnie wlewam olej i wrzucam na niego cebulę.
  4. Gdy cebula będzie już prawie gotowa,dodaję poszatkowane pieczarki do podsmażenia.
  5. Gdy grzyby są złote to wsypuję do niej suchą kaszę gryczaną i podsmażam ją razem z cebulą przez 1 minutę, żeby nabrała aromatu.
  6. Wlewam bulion lub wodę i doprawiam do smaku.
  7. Gotuję pod przykrywką około 15 minut. Gdy kasza jest miękka i wchłonęła cały płyn wrzucam szpinak i mieszam. Zmięknie sam pod wpływem temperatury.
  8. Moje pyszne wegańskie kaszotto z pieczarkami i szpinakiem przekładam na talerze, pozdrawiam VegeMi!