Wegański majonez

Wegański majonez

Wegański majonez

Pokażę dzisiaj przepis na mój wegański majonez bez jajek i mleka, idealny do sałatek! Mój przepis na wegański majonez jest moim zdaniem świetny w smaku, rewelacyjny w konsystencji i udowadnia to, że majonez można jeść nawet wtedy gdy jest na diecie „bez wielu produktów”. Dieta wegańska nie ogranicza jedzenia tak bardzo, jak mogło by się wydawać, trzeba umieć sprytnie zastępować jedne składniki drugimi. Wegański majonez idealnie nadaje się na kanapki, do sałatek, do past, smarowideł i chleba. W jakiej postaci najczęściej jecie majonez? Przepis na majonez wegański jest łatwy, a sam majonez szybki do zrobienia. Trzeba tylko do mleka sojowego o zawartości białka minimum 4% i octu jabłkowego powoli, łyżka po łyżce, wlewać olej słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy lub z oliwek. No właśnie, powoli. Ja wlewałam go powoli, ale z kubka, cienkim strumieniem. Zapraszam na mój wegański majonez o idealnym smaku i rewalidacyjnej konsystencji.

Wegański majonez

Wegański majonez – składniki:

  • 45-50 ml octu jabłkowego lub winnego
  • 125 ml mleka sojowego
  • 350 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wegański majonez – przepis:

  1. Do blendera (najlepiej z jak najmniejszym kielichem) wlewam mleko, ocet, dodaję sól i cukier.
  2. Włączam blender na małe obroty i dodaję powoli olej. Ja dodawałam 1 łyżkę stołową po czym czekałam około 7 sekund. Później dolewałam kolejną. Można też wlewać bardzo cienkim strumieniem z przerwami.
  3. Wegański majonez będzie gotowy wtedy gdy masa będzie już odpowiednio gęsta.
  4. Wystarczy wegański majonez przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce, mi wyszło około 380 ml 🙂
Inne przepisy Vegemi:

7 myśli na “Wegański majonez”

  1. Pingback: Majonez z aquafaby - przepis Vegemi.pl

  2. Pingback: Wegański burger - przepis Vegemi.pl

  3. Pingback: Wegańska sałatka z ananasem - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.