Przejdź do treści

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Dzisiaj u mnie wegańska pasta z soczewicy taka idealna na kanapki. Ale to nie wszystko bo pasta z soczewicy może się stać dipem do warzyw lub choć by po rozcieńczeniu wodą – wspaniałym sosem do makaronu czy ryżu. W tym przepisie użyłam ciecierzycy zielonej, ale można swobodnie użyć czerwonej lub żółtej. Wszystkie soczewice powinny dobrze zgrywać się kolorem, konsystencją i smakiem pasty. Więc nie ma zbytniej różnicy której użyjecie, wybierzcie ta, którą macie, lubicie lub chcecie zużyć. Ja z naszej półki pełnej słoików z ziarnami, kaszami i strączkami wybrałam zieloną soczewicę. Zapraszam do zrobienia pasty z soczewicy ponieważ moim zdaniem dobrze sprawdza się jako pasta wielozadaniowa. Kiedy jest potrzeba zrobienia makaronu z sosem czy kanapki, wtedy właśnie pasta z soczewicy przychodzi z odsieczą i idealnie sprawdzi się w każdej z tych ról.

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy – składniki:

  • 400 g soczewicy czerwonej lub zielonej
  • około 300 g – 1 puszka pomidorów lub 1 kartonik pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • kilka pomidorów suszonych
  • sól do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej

Pasta z soczewicy – przepis:

  1. Gotuję ziemniaki i marchewki aż będą miękkie.
  2. Gotuję soczewicę do miękkości.
  3. Cebulę obieram po czym szatkuję w melakserze.
  4. Na patelnię wlewam olej.
  5. Cebulę podsmażam na patelni aż będzie złota.
  6. Odcedzone marchewki, usmażona cebulę, ugotowana i odlaną soczewicę, 300 g pomidorów krojonych, suszone pomidory, koncentrat wrzucam do blendera i miksuje na gładką masę.
  7. Do gotowej masy dodaję przeciśnięte przez praskę ziemianki i czosnek oraz sól do smaku i paprykę wędzoną.
  8. Bardzo dokładnie mieszam, pasta z soczewicy ląduje w słoiku i trzymana w lodówce może postać kilka dni do czasu zjedzenia.

2 komentarze do “Pasta z soczewicy”

  1. Pasta nadaje sie na kanapki, ale jesli rozcienczymy ja kilkoma lyzkami wody bedzie idealna jako dip do warzyw. Sprawdzi sie rowniez jako opcja do wrapow i nalesnikow wszelkiej masci jako smarowidlo. Jest MULTIFUNCYJNA ?? 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *