Makaron z tofu

Makaron z tofu

Makaron z tofu

Dzisiaj pokażę, jak zrobić makaron z tofu, a konkretnie z tofucznicą ze szczypiorkiem. Dla jeszcze nie zaznajomionych z tematem, makaron z tofu stanowi świetny odpowiednik znanego makaronu z jajkiem, jest pełen dobrego białka i wyrazistego smaku. Ponieważ tofucznica jest to wegański odpowiednik jajecznicy, który można jeść na śniadanie, obiad lub kolację, można wykorzystać ją co najmniej na kilka sposobów. To jedno z moich ulubionych dań kuchni śniadaniowej. Dlatego pokażę, jak można zrobić makaron z tofu, szybko i smacznie! Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze łatwy do przygotowanie. Pamiętam, jak byłam o wiele młodsza i mama powiedziała mi, że mogę sama zrobić tofu z przyprawą curry i dołożyć sobie do tego wcześniej ugotowanego makaronu. Ja jako dzieciak nie odmawiający jedzenia oczywiście się od razu zabrałam do roboty. Pamiętam, jak byłam z siebie dumna niczym paw, gdy danie mi wyszło i świetnie smakowało. Od tego czasu sama robię makaron z tofu lub zwyczajnie z tofucznicą, zależenie od humoru.

Makaron z tofu

Makaron z tofu – składniki

  • 2 duże cebule
  • 200 g tofu naturalnego
  • 200 g tofu wędzonego
  • 2 czubate łyżeczki kurkumy
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy curry
  • 3 łyżeczki soli kala namak albo więcej
  • 3 łyżki oleju
  • kilka łyżek mleka sojowego
  • szczypiorek (mały pęczek)
  • 500 g makaronu

Makaron z tofu – przepis

  1. Cebule obieram i szatkuję w blenderze.
  2. Podsmażam z olejem na patelni, aż będzie złota.
  3. Tofu wyjmuję z opakowań i wrzucam do melaksera. Na tym etapie można go rozgnieść na dwa sposoby: mogę szatkować pulsacyjnie w melakserze, by nie wyszła z tego gładka płynna masa, tylko takie jakby grudki, albo po prostu rozgniatam tofu widelcem wtedy ma bardzo konsystencję jak jajecznica.
  4. Wrzucam tofu na patelnie z cebulą i chwilkę podsmażam.
  5. Dorzucam przyprawy czyli: curry, kurkumę i sól.
  6. Mieszam, aż kolor będzie jednolity.
  7. Jeżeli tofucznica jest za gęsta w konsystencji, dolewam trochę wody albo mleka sojowego i poszatkowany szczypiorek.
  8. Gotuję makaron. Trzeba pamiętać że makaron bezglutenowy trzeba przelać ciepłą wodą.
  9. Odlany makaron mieszam z tofu, doprawiam do smaku.
  10. I już, mam nadzieję, że makaron z tofu wam również zasmakuje!
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Makaron z tofu”

  1. Tofu z przyprawą curry i makaronem 😍 tak bym się tego obżarła że bym się w futrynę nie zmieściła 😍 Już lecę do sklepu po tofu!!

  2. Makaron z tofu zamiast z jajkiem??? czemu ja jeszcze na to nie wpadłam! I to jeszcze taki ze szczypiorkiem… mniam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.