Flaczki z boczniaków

  • by
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Dzisiaj pokażę jak zrobić flaczki z boczniaków wegańskie i bezglutenowe w sam raz na obiad. Flaczki z boczniaków są idealną alternatywą dla wszystkich wegan i wegetarian. Jeżeli nie jadasz tak jak ja tradycyjnych flaków z kuchni polskiej, to tym razem nie musisz się obawiać i szykuj łyżkę. Ponieważ flaczki z boczniaków są znacznie delikatniejsze w smaku, aromatyczne, pomidorowe. Dodam, że przede wszystkim są takie jakby „lekkie w smaku” oraz nie czuje się po nich ciążenia na żołądku. Chociaż nazwa może mylić, przepis ten jest prosty i szybki w wykonaniu a co ważne bezmięsny i żadne zwierzę nie ucierpiało. Flaczki z boczniaków są idealny zamiennikiem flaków wołowych lub wieprzowych, to zdrowe i smaczne danie w wersji warzywnej.

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków – składniki:

  • 2 x 500 g boczniaków
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 litry wody
  • 1 lub 2 paczki przyprawy do flaków (mieszanka ze sklepu)

Flaczki z boczniaków – przepis

  1. Obieram 2 cebule kroję w kostkę.
  2. W garnku podsmażam cebule aż staną się złote.
  3. Obieram pietruszkę i marchewki, po czym ścieram je na tarce w paski.
  4. Marchewki podsmażam razem z cebulą.
  5. Boczniaki rozrywam dzieląc je na podłużne paski.
  6. Do garnka z warzywami dodaję 3 litry wody oraz 1 lub 2 paczki przyprawy do flaków.
  7. Gotuję do miękkości średnio 20 minut.
  8. Na sam koniec dodaję boczniaki. Duszę 5 minut, dokładam koncentrat i mieszam.
  9. Gotowe, flaczki z boczniaków wegańskie są gotowe do jedzenia!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.