Pasta ze słonecznika

Pasta ze słonecznika

Pasta ze słonecznika

Dzisiaj przepis, który bardzo lubię, mianowicie pasta ze słonecznika z papryką. Taka domowa, własnoręcznie przygotowana pasta ze słonecznika jest jedną z łatwiejszych do zrobienia past na kanapki. Możne podobne kupić w sklepach z żywnością organiczną ale ceny ze słoiczek potrafią sięgać 20 złotych. To zdecydowanie za dużo. Dlatego też absolutnie nie musi skoczyć się to na kupowaniu pasty ze słonecznika w sklepie. Ja osobiście co jakiś czas robię taką pastę z curry, koncentratem pomidorowym, suszonymi pomidorami lub wędzoną papryką. Taka pasta ze słonecznika jest moim zdaniem o wiele lepsza niż ta produkowana na skalę przemysłową. Ten przepis wymaga namoczenia pestek słonecznika w wodzie, tak przez kilka godzin. Zależy mi żeby pestki były miękkie i łatwe do zmiksowania. Napiszę też, że osobiście takie namoczone pestki polecam podjadać. Są naprawdę dobre choćby jako przekąska 😉 Oto przepis na łatwą i pyszną pastę ze słonecznika z wędzoną papryką, która stanowi świetny dodatek do kanapek.

Pasta ze słonecznika

Pasta ze słonecznika – składniki

  • 250 g pestek słonecznika łuskanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka czubata wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka łagodnego curry
  • 40 ml soku z cytryny
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Pasta ze słonecznika – przepis

  1. Pestki płuczę na sicie.
  2. Zalewam pestki słonecznika wodą mineralną lub przegotowaną i odstawiam na około 3 godziny, muszą napęcznieć.
  3.  Odlewam wodę na sitku.
  4. Wszystkie składniki wsypuje do kielicha blendera lub malaksera. Łączę z sokiem z cytryny, wędzoną papryką, curry i olejem. Sól dodam później. Miksuje aż masa stanie się gładka.
  5. Gotowe. Pasta ze słonecznika ląduje w słoiku i czeka na zjedzenie w lodówce.
Inne przepisy Vegemi:

4 myśli na “Pasta ze słonecznika”

  1. Jestem zachwycony że wyszukałem ten artykuł w sieci. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale z przykrością stwierdzam, że tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Gratki. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i często wpadał zeby przejrzeć nowe rzeczy.

  2. Prosta i smaczna☺️
    Mam pytanie, jak długo można ją przechowywać?
    Fajny blog, często zaglądam. Gratuluje

  3. Jestem zachwycony że wyszukałem ten artykuł w sieci. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale z przykrością stwierdzam, że tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Po prostu super. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i regularnie wpadał aby przejrzeć nowe rzeczy.

  4. Naprawdę dobrze napisane. Muszę wyrazić uznanie za Twój trud. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.