Makaron z hummusem

Makaron z hummusem

Makaron z hummusem

Dzisiaj przepis na makaron z hummusem, taki na szybko do przygotowania. Hummus jak widać, nie musi być jedzony wyłącznie na kanapkach, ponieważ można go zjeść równie z makaronem, ryżem, z pieczonymi ziemniakami albo na przykład warzywami pokrojonymi w słupki. Właśnie dzisiaj pokażę wam przepis na makaron z hummusem w najprostszej wersji. Moja rodzina z chęcią jada hummusy w wielu smakach. Najczęściej sami robimy je w blenderach kielichowych ale czasami też kupujemy, gdy nie mamy czasu na gotowanie lub jesteśmy poza domem. Hummus jest dla mnie trochę jakby produktem spożywczym, który zabieramy ze sobą na wyjazdy survivalowe, a konkretnie na wszelkie wyjazdy z serii „co tu jeść poza domem”. Zawsze gdy nie ma co jeść choćby w samochodzie, z odsieczą przychodzi hummus lub inna pasta na kanapki. Tym razem będzie ona podana w moim wykonaniu z makaronem. Jak w większości moich przepisów powiem, że można hummus modyfikować i dodać papryczkę słodką lub chili w proszku. To wtedy, jeżeli wolicie potrawy ostre i nie ziejecie ogniem przy ich jedzeniu niczym Smok Wawelski. Po prostu jedni wolą ostre, inni słodkie dania. Więc ostrość zależy od wrażliwości twojego podniebienia. Zapraszam na przepis makaron z hummusem.

Makaron z hummusem

Makaron z hummusem – składniki

  • słoik ugotowanej ciecierzycy 240 g netto
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka czubata wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 80 ml pasty tahina (pasta sezamowa)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól do smaku
  • kapary do podania (jako dodatek)
  • makaron 400-500 g

Makaron z hummusem – przepis

  1. Gotuję makaron. Jeżeli jest to makaron bezglutenowy trzeba przelać go ciepłą wodą. Jeżeli nie, zimną. Zostawiam sobie około 1/2 kubka wody z gotowania makaronu.
  2. Ciecierzyce razem z zalewą przekładam do malaksera lub kielicha blendera. Sos z niej pozwoli na dodanie mniejszej ilości oleju.
  3. Miksuję ciecierzycę na gładką masę z obranym ząbkiem czosnku, pastą tahina, wędzoną papryką, curry, olejem i papryka ostrą.
  4. Na koniec dodaję po trochu sól, mieszam po czym próbuję czy jest dostatecznie słona. Jeżeli nie, dosypuję jeszcze soli i powtarzam mieszanie.
  5. Następnie po zmiksowaniu na gładką masę i doprawieniu przekładam do miski i mieszam łyżką z wodą z gotowania makaronu. Chcę aby hummus miał konsystencję gęstego sosu.
  6. Łączę makaron z hummusem i mieszam.
  7. Makaron z  hummusem przekładam na talerz i posypuję kaparami z zalewy lub wegańskim serem.
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Makaron z hummusem”

  1. Pingback: Hummus z papryką - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.