Przejdź do treści

Pieczone ziemniaki

  • przez
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki

Dzisiaj przyszłam z przepisem na pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem. U nas w domu pieczone ziemniaki to jedna z rzeczy, na którą każdy ma ochotę. Zawsze jak piekę ziemniaki, rodzina (a w szczególności mój tata) bardzo podejrzanie chodzi po kuchni, jakby nigdy nic. No i pyta się kiedy ziemniaki będą gotowe. Prawda jest taka, że pieczone ziemniaki można doprawić w różny sposób: można dodać papryczkę chili, słodką paprykę, dużo czosnku by ziemniaki były bardziej pikantne i wyraziste albo w ogóle szaleć i chwilę przed skończeniem pieczenia, posypać je wegańskim startym serem 😉 Ziemniaki w tym przepisie pokroiłam w kostkę. A można także je pokroić drobniej czy na przykład w plasterki albo w łódeczki czy frytki. Myślę, że także pieczone ziemniaki powinny zasmakować wszystkim członkom rodziny! Ja osobiście nie znam osoby, która gardziła by ziemniakami! A wy znacie? Bo jeżeli tak, to spotkaliście unikatowy gatunek, który już praktycznie wyginął. A oto przepis na moje pyszne wegańskie pieczone ziemniaki!

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 ml oleju
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól

Pieczone ziemniaki – przepis

  1. Przeznaczony do pieczenia 1 kg ziemniaków dokładnie myję.
  2. Krojęziemniaki w dużą kostkę.
  3. Ziemniaki wykładam na blaszkę.
  4. W osobnej miseczce mieszam olej, pokrojony w plasterki obrany czosnek oraz rozmaryn. Mieszam.
  5. Polewam ziemniaki w blaszce i dokładnie mieszam.
  6. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
  7. Piekę ziemniaki przez 45 min.
  8. I już, pyszne pieczone ziemniaki są gotowe!