Przejdź do treści

Pierogi z bigosem

Pierogi z bigosem

Pierogi z bigosem

Dzisiaj dla mojej rodziny przygotowywałam bezglutenowe pierogi z bigosem w wersji wegańskiej. Co prawda, miał na obiad być tylko bigos ale aż nie mogłam się powstrzymać by nie zrobić z niego pierogi z bigosem czy inaczej z kapustą, jak nazywa je moja mama. Prawda też jest taka, że obiecałam mamie wersję z kapustą, no więc jest. Było to co prawda niechcący, ponieważ wyszło przez żart, no ale złamać słowa nie mogłam. Moja mama zastanawiała się, co by tu dzisiaj ugotować i co chciała by zjeść. Powiedziałam wtedy, że zapewne pierogi, bo na nie zawsze ma ochotę. Był to żart z mojej strony, a okazało się że mama potem przez cały dzień chodziła i mówiła o pierogach. Nie raz patrzyła się na mnie z wyrzutem, że przypomniałam jej o ulubieńcach. Więc podczas gotowania bigosu, zmieniłam trochę pomysł na danie i zrobiłam z niego wegańskie i bezglutenowe pierogi. Jako farsz są do wyboru dwa bigosy: bigos z tofu lub zwykły wegański bigos. Jeżeli będziecie jednak chcieli użyć bigosu z tofu to pamiętajcie, że w tym przypadku tofu musi być znacznie drobniej zmielone! 🙂

Pierogi z bigosem – Farsz

Pierogi z bigosem – CIASTO  – SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki ryżowej + do posypywania stolnicy
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek babki (u mnie preparat Colon C)
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,2 litr wody + ewentualnie więcej (każda mąka inaczej chłonie)
  • sól

Pierogi z bigosem – CIASTO – PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę ziemniaczaną oraz ryżową wsypuję do malaksera.
  2. Mieszam obie mąki.
  3. Zagotowuję wodę z solą.
  4. Do wymieszanej mąki w malakserze wlewam cienkim strumieniem gorącą wodę (zagotowaną i odstawioną na około 10 minut).
  5. Dolewam do ciasta olej.
  6. Gdy ciasto jest za gęste do mieszania oraz wyrabiania w melakserze, wyjmuję ciasto do miski.
  7. Wyrabiam ręcznie ciasto. Jeśli trzeba dolewam trochę wody lub dosypuję mąki. Ciasto musi być elastyczne.
  8. Kształtuję z ciasta kulę, wkładam ją do miski, spryskuję olejem i rozcieram go.
  9. Szczelnie przykrywam folią i zostawiam ciasto na około 10 minut.
  10. Ciasto dzielę na 4 porcje które wałkuję, wycinam foremką albo szklanką kółka, nakładam farsz i zlepiam je (Jeśli ciasto słabo się lepi, wtedy lekko zwilżam wewnętrzną część pieroga i zlepiam go)
  11. Moje wegańskie pierogi gotuję we wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię gotuje je jeszcze przez 2 minuty. Czas gotowania jednak zależy od grubości ciasta. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *