Przejdź do treści

Makaron z tofu i czosnkiem

  • przez
Makaron z tofu i czosnkiem
Makaron z tofu i czosnkiem

Dzisiaj u mnie łatwy, wegański przepis na makaron z tofu i czosnkiem. A jest to zmodyfikowany makaron aglio olio w wersji z cebulką i podsmażanym wędzonym tofu. Aż ślinka cieknie na samą myśl! W moim domu powstał on już kilka razy, kiedy potrzebny był jakiś pyszny obiad na cito, a nie chciałam za długo być w kuchni. Z czym najbardziej lubisz przygotowywać makaron? Ja lubię najróżniejsze i takie też robię gdy tylko trafię na wolny blat chociaż dwa palniki bez garnków. Ale najbardziej lubię wegańskiego pad thaia i makaron z podsmażanym tofu. Gdybyś chciał poznać więcej pomysłów na przygotowanie makaronu, link do pozostałych przepisów zostawiam tutaj.

Makaron z tofu i czosnkiem

Makaron z tofu i czosnkiem – składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 1 opakowanie wędzonego tofu po 200 g każdy
  • 4 cebule
  • 1 papryczka chili
  • około 150 ml oleju
  • 1 opakowanie makaronu

Makaron z tofu i czosnkiem – przepis:

  1. Wstawiam makaron do gotowania.
  2. Cebule obieram i szatkuje ręcznie lub w melakserze.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż zacznie się rumienić. Wrzucam wtedy poszatkowane drobno lub rozgniecione dokładnie widelcem tofu.
  4. Obieram główkę czosnku i kroję w plasterki lub przeciskam przez praskę.
  5. Papryczkę chili kroję w cienkie plasterki.
  6. Pietruszkę drobno szatkuję.
  7. Gdy tofu z cebulą będzie już gotowe, dolewam olej tak, by prawie wszystko przykrył na patelni.
  8. Dorzucam wszystkie składniki i smażę przez kilka minut, aż czosnek będzie słodki i miękki.
  9. Na sam koniec dorzucam makaron, natkę pietruszki i mieszam.
  10. Mój makaron z tofu i czosnkiem jest już gotowy! Smacznego!

4 komentarze do “Makaron z tofu i czosnkiem”

Możliwość komentowania została wyłączona.