Przejdź do treści

Wegański dahl z soczewicy

Wegański dahl z soczewicy

Wegański dahl z soczewicy

Przygotowałam dzisiaj wegański dahl z soczewicy. W taką zimną i wietrzną pogodę jaka jest teraz, aż chce się człowiekowi ogrzać jakimś ciepłym jedzeniem. Idealny do tego jest na przykład dahl. Ja najchętniej w taką pogodę owinęła bym się w mięciutki kocyk i poszła spać. Dlatego coś rozgrzewającego, pysznego i rozleniwiającego jest w sam raz. W moim domu od zawsze królują jednogarnkowe dania. Czyli między innymi właśnie dahl, gulasze, gęste zupy czy najróżniejsze curry. Jednogarnkowce, bo o nich mowa, są szybkie w przygotowaniu, pyszne i sycące. Dahl, jest on u nas w domu przygotowywany pod najróżniejszymi postaciami i kombinacjami smakowymi. Podzielę się dzisiaj z wami jedną z nich. Zawiera on w sobie suszone pomidory, sok pomidorowy lub pomidorową passatę, dzięki którym smak pomidorów jest wyrazisty i pyszny. Zapraszam na przepis na wegański dahl z soczewicy z suszonymi pomidorami:)

Wegański dahl z soczewicy

Wegański dahl z soczewicy – składniki:

  • 400 czerwonej soczewicy łuskanej
  • 2-3 cebule2 marchewki
  • 1 litr soku pomidorowego lub passaty
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 l wody
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki łagodnego curry
  • 2 łyżeczki soli lub więcej
  • 4 łyżki oleju

Wegański dahl z soczewicy – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Do garnka wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
  3. Obieram marchew i ścieram w paseczki, smażę razem z cebulą.
  4. Do cebuli z marchewką dolewam wodę, wsypuję soczewicę, dodaję też sól i suszone pomidory.
  5. Zostawiam na gazie i duszę przez około 10 min.
  6. Pod koniec dodaję sok pomidorowy lub passatę.
  7. Doprawiam do smaku solą, curry i wlewam mleko kokosowe. To też moment na dodanie koncentratu pomidorowego.
  8. Gotuję ryż lub makaron do podania.
  9. Mój wegański dahl jest pyszny! Smacznego!

4 komentarze do “Wegański dahl z soczewicy”

  1. Bardzo proste i zapewne mega sycące Uwielbiam soczewicę i tak łatwo się ją przygotowuje 🙂 Patrząc na to zdjęcie aż kusi mnie aby dodać kapustę słodką albo kiszoną? Teraz już nie mogę się zdecydować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *