Przejdź do treści

Wegańskie pierogi ruskie

Wegańskie pierogi ruskie
Wegańskie pierogi ruskie

Dzisiaj pokażę wam przepis na pyszne wegańskie pierogi ruskie! Już tak bardzo chodziły mi po głowie pierogi ruskie, że po prostu musiałam je zrobić ponownie i już! Co roku na święta robimy pierogi. Dobrze pamiętam, jak na Wigilię miało nie być moich dziadków. Planowaliśmy spokojne święta bez wielkiej uczty i gotowania. Ale okazało się nagle w nocy, że z powodów technicznych jednak przyjadą. Dlatego moja mama o pierwszej w nocy wstawiała barszcz czerwony, a ja zaczynałam lepić pierogi hahaha. Dzisiejszy przepis na ciasto zaczerpnęłam od mojej mamy, lecz użyłam swojego własnego przepisu na farsz. Jaki farsz do pierogów lubisz najbardziej? Ja ja najbardziej lubię właśnie pierogi ruskie. Moja mama za to lubi wersję z grzybami lub kapustą. A Ty?

Wegańskie pierogi ruskie

Wegańskie pierogi ruskie – ciasto bezglutenowe – składniki:

  • 500 g mąki ryżowej + do posypywania stolnicy
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek babki (u mnie preparat Colon C)
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,2 litr wody + ewentualnie więcej (każda mąka inaczej chłonie)
  • sól

Wegańskie pierogi ruskie – farsz – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 paczki wędzonego tofu
  • 1 paczka tofu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 3 cebule
  • sól kala namak
  • olej

Wegańskie pierogi ruskie – farsz – przygotowanie:

  1. Gotuję ziemniaki.
  2. Tofu dokładnie rozgniatam widelcem lub szatkuję w melakserze.
  3. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  4. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  5. Wszystkie składniki przekładam do jednej miski, dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
  6. Dodaję też sól kala namak i mieszam.
  7. Mój farsz jest już gotowy 🙂

Wegańskie pierogi ruskie – ciasto bezglutenowe – przygotowanie:

  1. Mąkę ryżową i ziemniaczaną wsypuję do miski malaksera. Mieszam.
  2. Zagotowuję wodę z solą.
  3. Do mąki wlewam cienkim strumieniem gorącą wodę (zagotowaną i odstawioną na około 10 minut).
  4. Dolewam do ciasta olej.
  5. Gdy ciasto jest za ciężkie i gęste do wyrabiania w melakserze, nakładam rękawiczki i wyjmuję ciasto do miski.
  6. Wyrabiam ciasto. Jeśli jest potrzeba dolewam trochę wody lub dosypuję mąki. Ciasto musi być elastyczne.
  7. Kształtuję kulkę, wkładam do miski, spryskuję olejem i rozcieram go.
  8. Szczelnie przykrywam folią i zostawiam na 10 minut.
  9. Ciasto dzielę na 4 porcje które wałkuję, wycinam foremką lub szklanką kółka, nakładam farsz i zlepiam je (Jeśli ciasto słabo się lepi, wtedy lekko zwilżam wewnętrzną część pieroga i zlepiam go)
  10. I tak moje wegańskie pierogi bezglutenowe można wkładać na gotującą się wodę, delikatnie zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię gotuje je przez 2 minuty. Czas gotowania zależy od grubości ciasta. Wegańskie ruskie pierogi zjadam z olejem ze smażoną cebulką.