• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Produkty Wegańskie
  • O blogu Vegemi.pl

Bigos wegański

7 maja 2019 by Vegemi Leave a Comment

Bigos wegański

Bigos wegański

Przygotowałam dzisiaj bigos wegański. Taki, domowy i pyszny bigos wegański i wegetariański nie jest robiony codziennie w wielu polskich domach! Co roku przygotowujemy razem z mamą kapustę kiszoną, z której potem możemy robić bigos lub inne fantastyczne farsze do wegański pierogów, pasztecików czy zapiekanek. Mama szatkuje kapustę, a ja siedzę nad pojemnikiem z kijem do kapusty i dzielnie ją ubijam. Później już ukiszoną kapustę trzymamy w słoikach w lodówce i gdy tylko będziemy mieć ochotę na bigos, od razu możemy go zacząć przygotowywać. Cała moja rodzina uwielbia bigos. Gdy postawię go na stole zjednają go błyskawicznie i na obecną chwilę nie zostało już nic w garnku … haha. A ty, w jakiej postaci wolisz kapustę? Na gęsto, duszoną, grillowaną, kiszoną czy może w formie bigosu? Mój dzisiejszy bigos wegański zrobiłam razem z wędzonym, podsmażanym tofu i śliwkami wędzonymi, takimi typowymi polskimi. Pyszny jest! Ja uwielbiam wędzone podsmażane tofu. Dodane do bigosu jest, moim zdaniem, wspaniałym urozmaiceniem! Oczywiście, jeżeli nie chcecie nie dodawajcie go, ale moim zdaniem wiele stracicie, bo bigos wegański lubi tofu!

Bigos wegański

Bigos wegański– składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziół angielskich
  • 3 cebule
  • 2 paczki wędzonego tofu po 200 g każda
  • 6 łyżek oleju
  • woda

Bigos wegetariański – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję je ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, razem z cebulą, liśćmi laurowymi, ziołami angielskimi i wodą. Dodaję cebulę. Woda musi sięgać mniej więcej do połowy kapusty.
  4. Garnek przykrywam pokrywką i gotuję całość przez 2 godziny. W tym czasie podsmażam tofu.
  5. Tofu wyjmuję z paczki i kroję w drobną kostkę.
  6. Na patelnie wlewam około 3-4 łyżki oleju i smażę na nim tofu aż będzie lekko brązowe lub chrupiące (jak kto woli).
  7. Po dwóch godzinach do bigosu dodaję tofu i całość mieszam. Wystarczy, że się zagotuje!
  8. Mój bigos wegański jest gotowy, zapraszam VegeMi!
Udostępnij przepisTweetnij przepis

Filed Under: Przepisy Wegańskie Tagged With: bigos, bigos kapusty kiszonej, bigos przepis, bigos wegański, bigos wegański i wegetariański, bigos wegetariański, bigos z dodatkami, bigos z kapusty, bigos z tofu, dodatki do bigosu, jak zrobić bigos, kapusta kiszona, przepis na bigos, przepis na wegański bigos, przepis na wege bigos, wegański bigos przepis, wege bigos, wegetariański bigos, wegetariański i wegański bigos, z czym zrobić bigos

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Previous Post: « Wegańska młoda kapusta na gęsto
Next Post: Kotlety ze szpinakiem »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Primary Sidebar

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Nowe przepisy wegańskie

  • Rosół z grzybami
  • Pasta z buraków
  • Wegańskie ciastka z kremem Vegan Bakery
  • Bezglutenowa pizza z wegańskim serem
  • Sałatka ziemniaczana

Najnowsze komentarze

  • Karol o Zupa pomidorowa
  • Jagoda o Zupa pomidorowa
  • Gabii o Zupa pomidorowa
  • Zuźka o Zupa pomidorowa
  • Zielona oliwka o Zupa pomidorowa

Archiwa

  • Grudzień 2019
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Wrzesień 2019
  • Sierpień 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Kwiecień 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Kategorie

  • Produkty Wegańskie
  • Przepisy Wegańskie

Przepisy

blogi kulinarne

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

Footer

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Polityka prywatności
  • Produkty Wegańskie
  • O moim wegańskim blogu Vegemi.pl

Copyright © 2019 Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl on the Foodie Pro Theme