Wegański bigos

Wegański bigos

Wegański bigos

W moim domu, wegański bigos z grzybami powstaje od razu, kiedy tylko kapusta kiszona skończy się kisić. A mam wrażenie, że kisimy jej znacznie więcej niż inne rodziny. Właściwe przez cały rok, podobnie jak kimchi, mama kisi po 20-25 kg za jednym razem. Przekładamy kapustę do słoików i wstawiamy do lodówki. Przygotowuję razem z moją mamą duże ilości różnych bigosów, czyli między innymi dzisiejszy wegański bigos z grzybami czy wegański bigos ze smażonym tofu, pokazany wcześniej już na moim blogu. Na niego również serdecznie zapraszam! Z czym najchętniej przygotowujesz bigos? Ze śliwkami, tofu, pieczarkami, suszonymi grzybami, z kotlecikami sojowymi czy może bez żadnych dodatków? Moja bigosożerna część rodziny chętnie zjada ze wszystkimi dodatkami, tu nie ma wybrzydzania Ja osobiście wielką fanką bigosu nie jestem, ale bardzo chętnie przygotowuję go dla mojej rodziny, która zjada go ze smakiem!

Wegański bigos

Wegański bigos– składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 600g pieczarek
  • 9 kapeluszy suszonych grzybów
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziół angielskich
  • 3 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • woda

Wegański bigos – przepis:

  1. Suszone grzyby mielę w młynku do kawy.
  2. Obieram cebulę i szatkuję je ręcznie lub w melakserze.
  3. Pieczarki obmywam z piasku i kroję w średniej wielkości kostkę.
  4. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż zacznie się robić złota.
  5. Na patelnie ze smażącą się cebulą dorzucam pieczarki i smażę je razem aż cebula będzie kompletnie złota.
  6. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, razem z cebulą, pieczarkami, zmielonymi suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi, ziołami angielskimi i wodą. Dodaję wodę. Musi ona sięgać mniej więcej do połowy kapusty.
  7. Garnek przykrywam pokrywką i gotuję całość przez 2 godziny.
  8. To wszystko! Mój wegański bigos z grzybami jest gotowy do zjedzenia!
Inne przepisy Vegemi:

7 myśli na “Wegański bigos”

  1. Chodzi za mną bigos od przed świąt, ale nie chciało mi się dla samej siebie robić bezmięsnego. Zresztą innego też nie robię 😊. Chyba teraz się skuszę 😀

  2. Moja mama często robi bigos. Dzięki niej szczerze go pokochałam 😜 bardzo chętnie wypróbuje twoją wersje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.