Proste curry

Proste curry

Proste curry

Oto przepis na wegańskie, szybkie i proste curry warzywne. Nie zajmuje ono w przygotowaniu dużo czasu, kilka minut wystarczy! Powstało proste curry ze składników mrożonych tak zwanej mrożonki warzywnej, dzięki czemu jest przy nim mniej pracy z obieraniem i porcjowaniem. Ponadto takie warzywa są zawsze pod ręką, zwłaszcza zimą i można szybciej przygotować obiad i podać rodzinie. Jeżeli chcesz, możesz oczywiście użyć równie dobrze do przygotowania wegańskiego curry świeżych warzyw zamiast takich mrożonych, przeciwwskazań nie ma żadnych. Różne rodzaje curry są u nas w domu codzienną, pyszną i często przygotowywaną klasyką. Powstają z najrozmaitszych sezonowych warzyw. Chciałam zapytać, z jakimi warzywami najchętniej jadasz curry?

Proste curry

Proste curry – składniki:

  • 400g mrożonych brokułów
  • 1 szklanka mrożonej marchewki
  • 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki suchej mieszanki łagodnej przyprawy curry lub odpowiednia ilość pasty curry ale uwaga zazwyczaj jest bardzo ostra

Proste curry – przepis:.

  1. Do garnka wsypuję wszystkie warzywa
  2. Nalewam tyle wody by sięgała do mniej więcej połowy warzyw.
  3. Gotuję po zagotowaniu około 6 minut.
  4. Jeżeli warzywa już są dobrze ugotowane, dodaję do całości curry oraz mleko kokosowe.
  5. Całość dokładnie mieszam.
  6. Moje pyszne wegańskie proste curry jest gotowe! Smacznego!
Inne przepisy Vegemi:

5 myśli na “Proste curry”

  1. 💋💋💋💋💋💋❤❤❤❤❤❤Obyś w Nowym Roku miała takie wspaniałe pomysły kulinarne jak do tej pory😚

  2. Mój 9-letni syn nie znosi zapachu mleka kokosowego. Czym mogę ke zastąpić w tej potrawie? Ps. Fajny blog. Gratuluję Tobie i Mamie pomysłu i życzę powodzenia!:)

  3. Kasia – Mleko kokosowe można zastąpić śmietaną z nerkowców 🙂 Lub krowią, jeśli spożywacie nabiał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.