Przejdź do treści

Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem

Specjalnie przygotowałam dzisiaj wegańskie i bezglutenowe ziemniaczane kotlety ze szpinakiem. Ponieważ uwielbiam zarówno ziemniaki jak i szpinak, to uznałam, że zrobię szybkie, smaczne i sycące kotlety ze szpinakiem. Jest to pyszne połączenie! Kotlety są bardzo delikatne i kremowe ale smakują fantastycznie! Lubisz szpinak? Ja zawsze uwielbiałam od kiedy pamiętam. Znam też osoby, które szpinaku nie lubią. Nie wiem jak tak można 😉 Ja od zawsze byłam w stanie zjeść go w każdej ilości i formie, byle drobno zmielony. Ziemniaki zresztą również. Gdy jestem w gościach i gospodarz pyta się, co można by było przygotować na obiad ponieważ jestem weganką i nie jem glutenu,  to moja rodzina mówi podobnie. jest wiele opcji… ale jakby co zawszę ziemniaki się sprawdzą. Ziemniaki zawsze zjem 😉 No…muszę przyznać, że to niestety prawda. Dlatego właśnie wpadłam na pomysł, by połączyć ziemniaki ze szpinakiem, tworząc przepyszne kotlety! Jest to przepyszne Połączenie!

Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinakiem – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 3 cebule
  • sól do smaku
  • 1/2  szklanki mąki ryżowej
  • 1/2-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bułki tartej + dodatkowa do obtaczania
  • olej do smażenia

Kotlety ze szpinakiem – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Obieram 1 kg ziemniaków i gotuję do miękkości.
  4. Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub gniotę tłuczkiem (wtedy niestety nie będą takie kremowe)
  5. Do garnka wkładam mrożony szpinak w liściach. Czekam aż całkowicie się rozmrozi – odciskam w dłoniach.
  6. Całość przekładam do miski razem z solą, bułką tartą, mąką ryżową, cebulą i mąką ziemniaczaną.
  7. Całość dokładnie mieszam w rękawiczkach.
  8. Z masy formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej.
  9. Na chwilę wkłada kotlety do lodówki by ostygły.
  10. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim kotlety z obu stron.
  11. Smacznego, kotlety ze szpinakiem polecam do jedzenia – VegeMi!

2 komentarze do “Kotlety ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *