Przejdź do treści

Wegańskie kluski leniwe

Wegańskie kluski leniwe
Wegańskie kluski leniwe

Dzisiejszy przepis przedstawia wegańskie kluski leniwe, a konkretnie zamiast sera z delikatnym tofu! Oj tak, wegańskie kluski leniwe są obłędne w smaku. Żeby w moim przepisie na wegańskie kluski uzyskać smak, który zastępował by w miarę podobnie ser, dodałam: tofu, sos z cytryny i naturalny sojowy jogurt.. Przyznam, że wyszło świetne połączenie a do tego zdrowe. Jakie kluski najbardziej lubicie? Na moim blogu pokazałam już przepisy na rozmaite kluski: kopytka, kluski śląskie, kopytka z sosem grzybowym, pyzy ziemniaczane, a teraz właśnie wegańskie kluski leniwe. Jak zawsze gdy są kluski, gdy po zdjęciach można było już je jeść, nastąpiło sprawiedliwe podzielenie się kluskami. Każdy bierze swój talerz klusek i ucieka we własną kanapę aby spokojnie zjeść i nie musieć się dzielić 😀 Ponieważ nigdy nie jadłam klusek leniwych w wersji z twarożkiem czy białym serem jak się robi w kuchni polskiej, to moja wersja jest dla mnie najlepsza. Z mojej perspektywy od zawsze w moim domu je się kluski leniwe przygotowane z tofu. Takie znam, i takie uważam za przepyszne i jedyne właściwe!

Wegańskie kluski leniwe

Wegańskie kluski leniwe – składniki:

  • 1 kubek mąki ryżowej
  • ½ kubka mąki ziemniaczanej + dodatkowa to sypania na deskę
  • 4 opakowania tofu (każde po 180g czyli u mnie 720)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (ja użyłam wegańskiego, sojowego)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1,5 kg ziemniaków

Wegańskie kluski leniwe – przepis:

  1. Gotuję 1,5 kg ziemniaków, studzę i obieram ze skórki.
  2. Włączam maszynkę do mielenia mięsa lub biorę praskę.
  3. Mielę/przeciskam ziemniaki oraz tofu do dużej miski.
  4. Do całości dodaję mąkę ziemniaczaną, ryżową, jogurt oraz sok z cytryny.
  5. Zakładam rękawiczkę i całość dokładnie mieszam, szybko wyrabiając.
  6. Na deskę do krojenia wysypuję trochę mąki ziemniaczanej.
  7. Z powstałej masy roluję długie rulony. Spłaszczam je trochę od góry.
  8. Rulony kroję na ukos.
  9. Do dużego garnka wlewam wodę i czekam aż się zagotuje.
  10. Kluski gotuję od wypłynięcia WSZYSTKICH WRZUCONYCH do garnka klusek na powierzchnię wody, dokładnie 3 minuty.
  11. Podaję z bułka tartą, bo wegańskie kluski leniwe tak smakują najlepiej!

2 komentarze do “Wegańskie kluski leniwe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *