Kopytka z grzybami

Kopytka z grzybami

Kopytka z grzybami

Dzisiaj moje pyszne kopytka z grzybami. Chociaż pojawiły się już przepisy na różne kluski, to moje kluski z grzybami różnią się od nich nieco. Są one podane razem z sosem grzybowym. Pojawiły się również przepisy na: kluski kopytka, kluski z ziemniakami, pyzy ziemniaczane oraz kluski śląskie. Jakie kluski najbardziej ty lubisz? Czy lubisz grzyby? Na moim blogu pojawiały się też już przepisy na sosy grzybowe, ale napisałam w tym wpisie poniżej przepis na sos oraz na kopytka. Ostatnio zauważyłam to, że często zaczęłam linkować w opisach przepisów, do innych podobnych przepisów. Dopiero teraz się to sprawdza, jak wiecie lub nie ( ci co czytali przepis na mój makaron z oliwkami lub obserwują mnie na facebooku wiedzą) że na moim blogu 2 dni temu już było 100 moich pierwszych przepisów! Ponieważ jest ich już spoko dużo, często linkuję do nich w opisach, aby ułatwić dostęp oraz zainspirować cię innymi wegańskimi przepisami. A nie tylko tym, na który wchodzisz z sieci. Z jakim sosem najczęściej jecie kluski? Zapraszam na kopytka z ziemniakami.

Kopytka

Kopytka – składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ lub ¾ szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej na chleb (na przykład Schar mixB)
  • opcjonalnie 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej jeżeli ziemniaki są bardzo sypkie.

Kopytka – przepis:

  1. Ziemniaki gotuję, studzę. Przeciskam przez praskę lub rozgniatam tłuczkiem albo maszynką do mielenia mięsa.
  2. Do ziemniaków dosypuję mąkę.
  3. Zakładam rękawiczki i dokładnie mieszam.
  4. Ciasto kształtuję w wałki i kroję na skos nożem. Staram się, żeby były jak najbardziej podobne do siebie (grubością i szerokością).
  5. Do garnka wlewam wodę i czekam, aż się zagotuje.
  6. Wkładam delikatnie kluski i czekam, aż wypłyną na powierzchnię wody. Czekam jeszcze chwile i próbuję czy nie są jeszcze surowe w środku. Jeżeli są jeszcze surowe, gotuję jeszcze przez chwilę.
  7. Moje pyszne domowe kluski kopytka są gotowe!

Sos grzybowy – składniki:

  • 500g pieczarek
  • 3 małe cebule
  • 200 ml tłustego mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku w proszku
  • 5 łyżki oleju
  • 1 garść poszatkowanej natki pietruszki lub koperku

Sos grzybowy – przepis:

  1. Obieram 3 cebule i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Pieczarki czyszczę papierowym ręcznikiem i kroję je w plastry.
  3. Na patelnię wlewam olej i zaczynam smażyć cebulę, gdy zacznie robić się złota, dodaję pieczarki i podsmażam je razem.

Pozdrawiam Vegemi

VegeMi Smakuje!

Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Kopytka z grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.