Przejdź do treści

Hummus z kalafiora

Hummus z kalafiora
Hummus z kalafiora

Dzisiaj mam dla was przepis na hummus z kalafiora pieczonego, pysznego takiego mniam! Zastanawiałam się czy wegański hummus z kalafiora będzie ciekawym pomysłem i czy godnie otworzy drugą setkę przepisów na blogu. Doszłam do wniosku, że tak. Jest wegański, pyszny i zdrowy. Już było kilka przepisów na hummusy: hummus z batatów, makaron z hummusem, hummus z pietruszką oraz hummus z wędzoną papryką. Także, nie jest on pierwszy i na pewno nie ostatni. Hummus można przygotować z wielu składników, jest pole do eksperymentów. A ty jak hummus najbardziej lubisz? Ten dzisiejszy domowy, wegański i aromatyczny hummus zrobiłam z pieczonego kalafiora, na który przepis pojawił się już na blogu i to całkiem niedawno. Bardzo, bardzo lubię hummusy. A ten smakuje wyśmienicie! Kiedy akurat zrobię za dużo hummusu i już nie ma na niego chętnych, rozrzedzam go delikatnie mlekiem kokosowym lub bulionem i podaję z makaronem. Też robisz tak czasem? Zapraszam na 101 u mnie przepis na hummus z kalafiora 🙂

Hummus z kalafiora

Hummus z kalafiora – składniki:

  • 2 szklanki pieczonego kalafiora
  • 1 odsączony słoik ciecierzycy (240g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty tahina (tahini)
  • sól do smaku

Hummus z kalafiora – przepis:

  1. Odlewam ciecierzycę, wkładam do blendera razem z kalafiorem. Dodaję wyciśnięty sok z cytryny, sól, obrany czosnek i pastę tahina.
  2. Miksuję hummus na gładką masę.
  3. Mój wegański hummus z kalafiora jest gotowy do podania, szybko i pysznie!

2 komentarze do “Hummus z kalafiora”

  1. Uwielbiam wszystkie hummusy! Ale z kalafiorem jeszcze nie próbowałam. Koniecznie muszę zrobić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *