Hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką

Oto mój przepis na hummus domowy z ciecierzycy. Taki hummus z pietruszką jest równie dobry na kanapkę jak i podany razem z makaronem. My osobiście czasem kupujemy hummusy gotowe już w sklepie, a czasem robimy. Lecz uważam że lepiej zrobić samodzielne, ponieważ jest wtedy ekologiczny, nie ma tam żadnych dopisków serii ‘’może zawierać wszystkie alergeny, których ty nie możesz jeść”. Zrobienie własnego hummusu w domu to nie to samo co kupić go w markecie. Cieszę się, gdy coś przygotuję, znam smak, mogę go zmieniać i dobrać tak jak lubię. Zapraszam dzisiaj na zielony hummus z pietruszką, który wygląda prawie jak lody, jak zauważyła słusznie jedna z moich czytelniczek.

Hummus z pietruszką

Hummus z pietruszką – składniki:

  • 30 ml tahiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (około 250g netto)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny (15ml)
  • 1 mały pęczek pietruszki

Hummus z pietruszką – przepis:

  1. Obieram 2 ząbki czosnku.
  2. Przeciskam czosnek przez prasę.
  3. Mielę kumin w młynku do kawy na proszek.
  4. Wrzucam wszystkie składniki do blendera i miksuję na gładką masę. Hummus z pietruszką jest gotowy.
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Hummus z pietruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.