Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Dzisiaj pokażę wam przepis na sos pomidorowy, taki domowy i własnej roboty, słodki i aromatyczny. Sos pomidorowy jest świetny do wszelkich makaronów, także ryżu i  kasz. Przepis na niego jest bardzo łatwy i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Znacie kogoś kto z obrzydzeniem patrzy na makaron z sosem domowej roboty? Bo ja nie 😉 A teraz czas pokazać wam przepis na prosty i smaczny sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, który można traktować jako główny element obiadu albo podawać jako dodatek do chipsów, nachosów, do pizzy a nawet do kanapek.

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy – składniki:

  • 5 dużych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • Sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sos pomidorowy – przepis:

  1. Myję 5 dużych pomidorów.
  2. Lekko nacinam pomidory nożem.
  3. Wrzucam pomidory do wrzącej wody na kilka sekund. Gdy skóra pęknie wyławiam je do miski po czym je obieram.
  4. W czasie kiedy pomidory studzą się obieram 1 dużą cebulę i kroję w piórka.
  5. Rozgrzewam patelnie z dwoma łyżkami oleju, po czym wrzucam na nią pokrojoną cebule.
  6. Gdy cebula będzie już złota, dorzucam do niej pomidory (wystarczy zgnieść każdego w garści).
  7. Obieram ząbki czosnku i przeciskam przez praskę. Razem z ziołami dodaję do pomidorów
  8. Duszę przez godzinę.
  9. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gotowe! Sos pomidorowy pasuje do wielu dań.
Inne przepisy Vegemi:

3 myśli na “Sos pomidorowy”

  1. Czy zawsze musi być to świeży pomidor?
    O tej porze roku jednak ciężko o smaczne i zdrowe.

  2. O tej porze roku dobre są pomidory malinowe. Ale jeśli nie masz malinowych mogą być pomidory z puszki, użyte zamiast świeżych 🙂 przygotuje taki przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.