Przejdź do treści

Makaron z oliwkami

  • przez
Makaron z oliwkami
Makaron z oliwkami

Dzisiaj znowu przepis na kluski ale tym razem będzie to makaron z oliwkami, wegański ma się rozumieć. Bardzo wyrazisty i smaczny makaron z oliwkami, jest fajnym daniem obiadowym! Ponieważ ja nie lubię oliwek, zrobiłam go dla mojego taty, który oliwki lubi, nawet wyjada prosto ze słoika takie z zalewy lub oliwy. mama tez lubi oliwki i jak sama mówi, właściwie nie ma znaczenia w jakim są kolorze. Jakie dania z oliwkami Ty najczęściej jesz? Co dziwne, na moim blogu nie pojawił się jeszcze żaden przepis przygotowany z oliwkami! UWAGA pochwalić się muszę, że ten przepis jest już moim setnym przepisem kulinarnym na blogu juuupppiiii! Mam na blogu równo 100 przepisów na wegańskie i bezglutenowe dania aż nadziwić się nie mogę, że tak szybko to minęło! Jestem bardzo szczęśliwa, że czytacie moje wpisy, komentujecie je (na facebooku i w komentarzach pod wpisami) udostępniacie je i lajkujecie. Bardzo się staram, by wszytskie pokazywane przepisy były proste i wychodziły pyszne! Ale powiem jeszcze coś na temat przepisu. makaron z oliwkami jest w smaku wyrazisty, trochę tłusty, aromatyczny i charakterystyczny. Jest on dla wszystkich wielbicieli oliwek oraz makronu! Jeżeli chcesz poznać moje inne przepisy z makaronem, wystarczy że wpiszesz w wyszukiwarce na moim blogu „makaron”. Ponieważ jest tych przepisów dużo, zajęły by tutaj dużo miejsca i dlatego właśnie ich, nie podlinkowałam. Makaronu używam też w zupach. Niestety po wpisaniu „makaron” w wyszukiwarkę jest mała szansa, że wyświetli się wam zupa z makaronem. Zapraszam i smacznego!

Makaron z oliwkami

Makaron z oliwkami – składniki:

  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ostra papryczka
  • 60 ml oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli

Makaron z oliwkami – przepis:

  1. Do kielicha blendera wysypuję odlane z zalewy oliwki, dodaję posiekany pęczek natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, ostrą papryczkę, sól i dolewam oliwę.
  2. Mieszam pulsacyjnie żeby się składniki posiekały a nie zupełnie upłynniły.
  3. Gotuję makaron, odlewam na sitku i gorący mieszam z pastą oliwkową.
  4. Podaję. Makaron z oliwkami dobrze smakuje na ciepło, jest pyszny!