Przejdź do treści

Curry z dynią

  • przez
Curry z dynią
Curry z dynią

Jest to przepis na wegańskie curry z dynia, ziemniakami i pomidorową passatą lub sokiem. Takie domowe curry dyniowe. Przygotowałam je dzisiaj dla siebie i na śniadanie i bardzo smakowało całej mojej rodzinie! Mam dla was radę dotyczącą obierania dyni: jeżeli macie w domu różne obieraczki, a nie tylko jedną, spróbujcie dynię obrać kilkoma. Ja używając jednej obieraczki, nie byłam wręcz w stanie dobrać się do skórki. Za to jak spróbowałam drugą, nie miałam z obieraniem dyni żadnego problemu. Ciekawe, bo sprawdziła się ta obieraczka, która do marchwi jest zupełnie do niczego. Za to curry jest dobre na wszystko, o każdej porze roku i dnia. Na moim blogu pojawił się już kilka razy curry oraz przepis na zupę z dynią oraz curry z kalafiora. Każde curry powstaje o koło 45-60 minut. Dzisiaj zdecydowałam się na wegańskie proste curry z dynią, ziemniakami, mlekiem kokosowym i pomidorami, więc jest to troszkę inna wersja curry, niż takie klasyczne. Zapraszam was serdecznie na moje pyszne domowe wegańskie curry z dynia, ziemniakami i kokosem, czyli proste i szybki curry dyniowe!

Curry z dynią

Curry z dynią – składniki:

  • 1 dynia
  • 7 ziemniaków
  • 800ml soku pomidorowego lub pasaty
  • 2 cebule
  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego (400ml)
  • 1 paczka przyprawy curry (1,5 łyżki proszku łagodnego curry)
  • sól i pieprz
  • 400 g ryżu do podania

Curry z dynią – przepis:

  1. Obieram cebule i szatkuję je ręcznie lub w melakserze w kostkę.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebule aż będą złote.
  3. Obieram obieraczką do warzyw dynię.
  4. Dynię kroję w wzdłuż na 4 części. Z każdej części wyjmuję pestki a miąższ kroję w równą kostkę.
  5. Obieram ziemniaki i również kroję je w kostkę podobnej wielkości jak dynię.
  6. Do dużego garnka wsypuję pokrojoną dynię, cebulę, ziemniaki, curry, wlewam mleko kokosowe i sok pomidorowy.
  7. Całość gotuję tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Mi to zajęło około 20 minut.
  8. Gdy wszystko się już ugotowało, dodaję sól do smaku, zawsze doprawiam na koniec.
  9. Gotuję ryż.
  10. Gotowe! Moje wegańskie curry z dynia, ziemniakami i mlekiem kokosowym podaję razem z ugotowanym ryżem.