Kluski kopytka

Kluski kopytka

Kluski kopytka

Pokażę teraz przepis na kluski kopytka, które generalnie wszyscy lubią. Ponieważ zostały z wczorajszego obiadu ziemniaki uznałam, że rano zrobię z nich kluski kopytka. Na blogu mam już całkiem dużo różnych przepisów, ponieważ publikuję codziennie. Bardzo lubię gotować, wałkować i piec. Kluski lubię szczególnie, a które konkretnie kluski są waszymi ulubionymi? W przepisie, użyłam mieszanki mąki bezglutenowej na chleb. Przepis oczywiście jak wszystkie moje na blogu, jest wegański i bezglutenowy, więc nie zawiera on w składzie jajek, które z resztą nie są wcale do klusek potrzebne. W składzie jednak napisałam że można użyć mieszanki bezglutenowej albo mąki pszennej, żebyście mieli wybór. Jest to wersja dla tych co mogą jeść pszenicę i nie muszą poszukiwać bezglutenowych mąk. Zazwyczaj kluski kupujecie w sklepie czy robicie sami? My najczęściej jak już jemy, to ręcznie robione. Bardzo trudno jest znaleźć wegańskie kluski bez glutenu (żeby nie mówić, że jest to prawie nie możliwe). Ale jednak czasem się tak zdarza. Chociaż i tak sądzę, że jednak kluski zrobione własnoręcznie w domu to nie to samo co kupne, mrożone z torebki. Jak zawsze domowe są o niebo lepsze! Zapraszam na mój nowy przepis na kluski kopytka.

Kluski kopytka

Kluski kopytka – składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ lub ¾ szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej na chleb (na przykład Schar mixB)
  • opcjonalnie 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej jeżeli ziemniaki są bardzo sypkie

Kluski kopytka – przepis:

  1. Ziemniaki gotuję, studzę. Przeciskam przez praskę lub: rozgniatam tłuczkiem albo maszynką do mielenia mięsa.
  2. Do ziemniaków dosypuję mąkę.
  3. Zakładam rękawiczki i dokładnie mieszam.
  4. Ciasto kształtuję w wałki i kroję na skos nożem. Staram się żeby były jak najbardziej podobne do siebie (grubością i szerokością).
  5. Do garnka wlewam wodę i czekam aż się zagotuje.
  6. Wkładam delikatnie kluski i czekam aż wypłyną na powierzchnię wody. Czekam jeszcze chwile i próbuję czy nie są jeszcze surowe w środku. Jeżeli są jeszcze surowe, gotuję jeszcze przez chwilę.
  7. Moje pyszne domowe kluski kopytka są gotowe!
Inne przepisy Vegemi:

5 myśli na “Kluski kopytka”

  1. Czy mąkę ziemniaczaną, której nie ma tutaj gdzie mieszkam, mozna zastąpić kukurydzianą?

  2. Pingback: Wegańskie kluski leniwe - przepis Vegemi.pl

  3. Panie blogerze skrobia kukurydziana i maka kukurydziana to to samo. Taki oto z pana znawca gotowania. Ale śmieszne 🙂

  4. Natalka – Po pierwsze, nie Pan tylko Pani. Po drugie, skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana to inne produkty posiadające odmienne właściwości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.