Sos grzybowy

  • by
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Dzisiaj u mnie na obiad sos grzybowy. Prosty i pyszny, wegański oczywiście. Właśnie ten mój sos grzybowy jest idealny zarówno do podania z makaronem, jak i z na przykład z kluskami. Moja rodzina uwielbia sos grzybowy w wielu farmach ale chyba najbardziej z kluskami kładzionymi albo śląskimi. Jeżeli potrzebujecie przepisu na jakieś kluski, możecie znaleźć u mnie na blogu przepisy na: kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kopytka oraz pyzy. Sos ten bazuje na pieczarkach oraz mleku kokosowym, dzięki czemu jest delikatny i kremowy. Jeżeli nie chcecie mieć kawałków grzybów, można go także zblendować blenderem ręcznym na gładką masę. Ale jednak jak to się mówi, z gustami się nie dyskutuje. Ja na przykład lubię grzyb ale nie odpowiada mi za bardzo ich konsystencja. Chociaż i tak grzyby polubiłam i coraz częściej je jem w sosach, zupach, zapiekankach. Nie zblendowałam jednak tego sosu na gładką masę, bo moim zdaniem stracił by swój cały urok. Zapraszam na wegański, domowy sos grzybowy.

Sos grzybowy

Sos grzybowy – składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 400 ml mleka kokosowego albo jeszcze lepiej śmietany kokosowej
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oleju

Sos grzybowy – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję w melakserze w kostkę lub kroje w plasterki.
  2. Pieczarkom odcinam nóżki i kroję je w zadłuż.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie zaczynała robić się złota. Wtedy dorzucam pieczarki i wszystko razem smażę.
  4. Gdy już się dobrze usmażą, wlewam mleko kokosowe i poszatkowany na drobne kawałki pietruszkę.
  5. Wystarczy tylko wymieszać. Życzę smacznego, bo wegański sos grzybowy jest zdecydowanie pyszny!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.