Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Po całym dniu gotowanie dzisiaj przepis na pyszne, wegańskie pyzy ziemniaczane. Takie domowe, własnoręcznie zrobione pyzy ziemniaczane bez farszu lubię na równi z kluskami śląskimi z dziurką. Ponieważ wolimy polewać pyzy sosami, najlepiej wegańskim masłem z sosem tamari albo wegańskim smalcem to nadzienie nie jest potrzebne. A a wy z czym najczęściej jadacie pyzy? Jeśli masz ochotę, zawsze możesz wypełnić pyzy dowolnym farszem, na przykład tofu, takim jak do ruskich pierogów albo zmielonymi pieczarkami z przyprawami. Gdyby po takich pyzach się chudło, mogłabym żywić się tylko nimi. Przygotowanie ich nie jest trudne, jednak wymaga trochę zaangażowania i siły woli. Robi się je zarówno z ugotowanych, jak i surowych ziemniaków. Z tych surowych, otrzymujemy też tradycyjnie skrobię, która jest nam także potrzebna do konsystencji ciasta ziemniaczanego. Pyzy jak wszystkie inne kluski u mnie w domu mają wielkie „branie”. Nikt się nie oprze wszelkim kluskom, a jak tylko się odwrócisz niechcący, to na twoim talerzu pusto 😉 Pyzy – takie polskie, tradycyjne są takim domowym, pysznym daniem, które wszyscy lubimy. Wy też lubicie pyzy? Robi się je zupełnie inaczej nisz kluski śląskie czy kopytka. Jak już wspomniałam są z połowy ugotowanych ziemniaków, a pół z surowych i odcedzonych na sitku. Chociaż robi się je inaczej, sądzę że naprawdę warto je zrobić i poświęcić w je trochę czasu. W końcu pyzy to pyzy!

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane – składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki ryżowej (wersja bezglutenowa) lub pszennej jeśli możesz gluten
  • sól do smaku

Pyzy ziemniaczane – przepis

  1. W garnku z osoloną wodą gotuję 1 kg ziemniaków, studzę, po czym obieram.
  2. Przeciskam je przez praskę.
  3. Drugi kilogram surowych ziemniaków ścieram na tarce (na drobnych oczkach) lub rozdrabniam melakserem bo jest szybciej a ziemniaki nie ciemnieją.
  4. Sitko z małymi dziurkami stawiam nad garnkiem. Surowe ziemniaki wsypuję na sitko i dociskam je dłonią, żeby odsączyć wodę. Wierzch przykrywam torebką foliową, żeby nie dochodziło powietrze do ziemniaków bo ciemnieją. Zostawiam je na15-20 minut.
  5. Z dna miski odlewam wodę ALE zostawiam skrobię, która została na dnie miski.
  6. Gdy ziemniaki są już odcedzone, wsypuję je do jednej miski razem z ugotowanymi i przyciśniętymi przez praskę, dwoma rodzajami mąk oraz skrobią pozostałą z ziemniaków (z kroku 5).
  7. Wszystko bardzo dokładnie i szybko mieszam.
  8. Z masy formuję kulki.
  9. Zagotowuję wodę w garnku.
  10. Po wypłynięciu pyz na powierzchnię wody, gotuję je jeszcze ok 3-4 min.
  11. Moje pyszne wegańskie i bezglutenowe pyzy ziemniaczane są gotowe!
Inne przepisy Vegemi:

3 myśli na “Pyzy ziemniaczane”

  1. Ile sztuk pyz wychodzi z podanych składników? Przypomniały mi się obiady u babci 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.