Pesto z pomidorów

Pesto z pomidorów

Pesto z pomidorów

Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne pesto z pomidorów suszonych w wersji wegańskiej z orzechami. Moje pesto z suszonych pomidorów posiada w sobie wegański parmezan marki Violife, który zastępuje w wielu moich daniach sery z mleka krowiego. Użyłam parmezanu w tym przepisie ponieważ daję wyrazisty serowy, grzybowy, dość głęboki i specyficzny smak. Jest on charakterystyczny dla wszytskich pesto. Można przyjąć, że dodatek wegańskiego parmezanu nie jest niezbędny ale pożądany. Bez niego pesto z pomidorów suszonych będzie miło zupełnie inny, nie porównywalny z oryginałem smak. Chciałam jeszcze powiedzieć, że moje czerwone pesto ma smak bardzo wyrazisty i intensywny, podkręcony dodatkowo sporą ilością czosnku. Jedliście kiedyś prażone nerkowce? Ja ich użyłam w tym przepisie ale są równie dobre jako zwykła, pyszna przekąska do pochrupania. Pesto z pomidorów można wykorzystać do makaronu, czy chociażby smarować nim kanapki. Pokazałam tutaj przepis bardzo łatwy i szybki. Jego przygotowanie zajęło mi około 6 minut. Zapraszam serdecznie na mój przepis na pesto z pomidorów suszonych w wegańskiej wersji.

Pesto z pomidorów

Pesto z pomidorów – składniki:

  • 240g suszonych pomidorów (waga netto po odlaniu z zalewy oliwnej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża garść nerkowców około 1/2 szklanki
  • 40g wegańskiego parmezanu
  • olej z zalewy pomidorów

Pesto z pomidorów – przepis:

  1. Obieram 5 ząbków czosnku.
  2. Orzechy nerkowca wsypuję na suchą i rozgrzaną patelnie. Prażę nerkowce aż będą ładnie przyrumienione.
  3. Wszystkie składniki: czosnek, parmezan, nerkowce, olej i pomidory miksuję na gładką masę w blenderze.
  4. Moje pesto z pomidorów suszonych jest gotowe!
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Pesto z pomidorów”

  1. Pingback: Makaron z pesto - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.